HomeVeilig Sportklimaat

Veilig Sportklimaat

Overal met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos kunnen sporten. Dat is één van de centrale ambities van het landelijk Sportakkoord. Een sociaal veilige sport, waar geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag, vraagt om actieve aandacht van alle betrokkenen in de club.

Een sociaal veilige sport begint bij een goede basis. Sluit onnodig risico uit en zorg voor goede randvoorwaarden rondom de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Voer als club een beleid om incidenten te voorkomen en waar nodig aan te pakken, als deze zich toch voordoen.

In januari 2024 lanceerde het NOC*NSF de 4 V’s van Veiligheid om sportclubs te helpen om de basis te versterken. In Haarlemmermeer hebben we de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat. Deze richtlijn is al in 2022 opgesteld door Team Sportservice in samenwerking met bestuurders van diverse sportclubs.

Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat

Verenigingen die voldoen aan de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat hebben een goede basis en voldoen daarmee bijna aan de 4 V’s van het NOC*NSF. Clubs voeren beleid om incidenten te voorkomen en waar nodig aan te pakken als deze zich voordoen. Het beleid is gericht op bewustwording en het voorkomen van onwenselijk gedrag op en rond het sportterrein.

Een club die voldoet aan de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat heeft onderstaande maatregelen goed op orde:

 • De club heeft minimaal één geschoolde vertrouwenscontactpersoon (VCP)
 • Alle trainers/coaches die werken met kwetsbare doelgroepen (jeugd t/m 18 jaar en G-sport) hebben een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 • Veilig Sportklimaat is geborgd binnen het beleid:
  • Er is een paragraaf over veilig sportklimaat opgenomen in het huishoudelijk regelement
  • Er is een gedragscode en eventuele aanvullende gedragsregels en deze zijn zichtbaar voor sporters, vrijwilligers en bezoekers
  • Er is een protocol in geval zich toch een incident voordoet.
 • Wij adviseren de gratis online opleiding “Een beetje opvoeder”, maar deze is nog niet officieel opgenomen in de Haarlemmermeerse Richtlijn.

Vragen over de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat of onderdelen hiervan? Neem contact op met jouw clubondersteuner via clubondersteuninghmr@teamsportservice.nl. of bel 088-2037380.

Thema's

Meer weten

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Sportclubs kunnen een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor clubvrijwilligers die werken met kwetsbare…

Meer weten

Vertrouwenscontactpersoon

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen de club voor iedereen die te maken heeft…

Meer weten

Verenigingsbrede gedragscode

Dat nieuwe medicijn, staat dat op de dopinglijst, of toch niet? Als de club het clubhuis…

Meer weten

Vakkundig geschoolde trainers

Trainer/coaches hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Zij kunnen positief…

Meer weten

Haarlemmermeerse Richtlijn

De Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat zijn voorwaarden die Haarlemmermeerse verenigingsbestuurders belangrijk vinden op het gebied van…

Meer weten

Incidenten

Er is afgesproken als sport niet weg te kijken bij een incident. Hiervoor is het nodig…

0
YOUR CART
 • No products in the cart.