HomeVerenigingsbrede gedragscode

Verenigingsbrede gedragscode

Dat nieuwe medicijn, staat dat op de dopinglijst, of toch niet? Als de club het clubhuis laat opknappen, hoeveel offertes vraag je dan aan? Incidentjes op het veld, hoe ga je daarmee om? En natuurlijk wil je dat iedereen met plezier naar de club komt en zich er veilig voelt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het clubbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. Om ervoor te zorgen dat leden, vrijwilligers en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de club óók twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.

Verenigingsbrede gedragscode

NOC*NSF heeft samen met de sportbonden een gedragscode voor bestuurders, begeleiders, trainers/coaches, officials en (top)sporters opgesteld. Deze gedragscode is bedoeld om ongewenst gedrag in diverse relaties te verkleinen. Voor topsporters zijn er extra gedragscodes over matchfixing en doping. Deze regels zijn onderdeel van het tuchtrecht.  Elke sportbond is verplicht een gedragscode te hebben en deze voor al hun clubs beschikbaar te stellen.

De gedragscode van de club is altijd overgenomen van de gedragscode van de sportbond.

Verenigingsbrede gedragscode – NOCNSF

Sportorganisaties die niet aangesloten zijn bij een sportbond kunnen ook de gedragscode van NOC*NSF van de website halen. Of ervoor kiezen om eigen gedragsregels op te stellen en deze door begeleiders laten ondertekenen. 

 

Eigen gedragsregels

Als aanvulling op de gedragscode kan een club eigen gedragsregels toevoegen. Misschien heeft de club ook al specifieke regels vastgesteld; bijvoorbeeld regels over gedrag langs de lijn, telefoongebruik in de kleedkamers of direct contact tussen trainer/coaches en sporters buiten de training. De gedragsregels zijn dus een aanvulling op de verplichte gedragscode.

Het is belangrijk dat deze goed vindbaar zijn op de club. Dan is het voor iedereen die verbonden is aan de club helder welk gedrag acceptabel is en waar de club voor staat. Kijk op de website van het NOC*NSF voor tips om een eigen gedragsregels op te stellen en hoe je er als club voor zorgt dat iedereen deze regels naleeft.

Vanuit de Haarlemmermeerse Richtlijn is de voorwaarde dat alle trainers/coaches de gedragscode tekenen en dat er algemene gedragsregels zijn.

Gedragscodes voor sporters
Gedragscode voor begeleiders

Vragen

Vragen over het opstellen van verenigingsbrede gedragscode? Neem dan contact op met onze clubondersteuners of bel ons op 088-2037380.

Meer weten

High5spel

Dit spel bevordert een positieve sportcultuur bij jeugdteams en zorgt voor meer plezier en sportiviteit in…

0
YOUR CART
  • No products in the cart.