HomeVertrouwenscontactpersoon

Vertrouwenscontactpersoon

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen de club voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag of daar een vraag over heeft en hier met iemand over wil praten. De VCP is onafhankelijk en is er voor iedereen binnen de organisatie; sporters, ouders, trainers, toeschouwers, bestuurders etc. De VCP maakt het thema in de organisatie bespreekbaar en zet preventieve maatregelen op. Laat de VCP bij voorkeur een training volgen (bij ASK/NOC*NSF).  Een vertrouwenscontactpersoon is geen hulpverlener. 

Lees hier meer over vertrouwenscontactpersoon voor clubs

Mensen van de club (en de VCP) kunnen voor vragen en advies altijd terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de sportbond of bij het Centrum Veilige Sport Nederland. 

Opleiding VCP

De rol van vertrouwenscontactpersoon vraagt om gespreksvaardigheden, een integere houding en kennis van de sportnetwerken. Daarom hebben wij in de voorwaarden voor de Haarlemmermeerse Richtlijn Veilig Sportklimaat opgenomen, dat een VCP een scholing heeft gevolgd bij het NOC*NSF. Tijdens de opleiding wordt er aandacht besteed aan:

  • De rol die de VCP heeft bij grensoverschrijdend gedrag op de club
  • Hoe vang je iemand op die iets komt melden of vragen
  • Waar kan een beschuldigde terecht
  • Hoe ondersteun je een bestuur als er een melding is
  • Hoe voer je een goed gesprek – gesprekstechnieken
  • Het bespreken van verschillende casussen
  • Het ontwikkelen van preventiebeleid

De opleiding duurt twee dagdelen. Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat en word je geregistreerd in een landelijk VCP-netwerk.

Heb je de opleiding gevolgd dan is het belangrijk om regelmatig een bijscholing te volgend. Zo houd je je kennis up-to-date, heb je de mogelijkheid om kennis en ervaringen uit te wisselen met andere VCP-ers en ontvang je informatie over de nieuwe ontwikkelingen. Team Sportservice organiseert een paar keer per jaar een gratis opleiding of bijscholing. Heb je interesse? Laat het ons weten via clubondersteuninghmr@teamsportservice.nl. We sturen jou de informatie over de eerstvolgende opleiding.

Maak de VCP bekend binnen de club

Wanneer je de VCP-opleiding hebt gevolgd is het belangrijk dat de leden en betrokkenen de VCP weten te vinden. Zorg dat de VCP en de contactgegevens goed zichtbaar zijn op de website, een poster, een flyer, de ALV of op een vast moment aanwezig op de club.

Vragen

Vragen over het aanstellen of opleiden van een vertrouwenscontactpersoon? Neem dan contact op met onze clubondersteuners of bel ons op 088-2037380.

 

Meer weten

Poster: Maak je VCP bekend in de club

Een vertrouwenspersoon moet goed bekend en bereikbaar zijn binnen de organisatie. Vermeld contactgegevens op de website en…

Meer weten

Communicatietips VCP

Organiseer een (buitengewone) ALV over grensoverschrijdend gedrag. Deze powerpoint kan helpen om de leden via de…

0
YOUR CART
  • No products in the cart.