HomeVertrouwenscontactpersoon (VCP)

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het eerste aanspreekpunt binnen de sportorganisatie voor iedereen die te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag of daar een vraag over heeft en hier met iemand over wil praten. De VCP is onafhankelijk en is er voor iedereen binnen de organisatie; sporters, ouders, trainers, toeschouwer, bestuurders etc. De VCP kan het thema in de organisatie bespreekbaar maken en preventieve maatregelen opzetten. Laat de VCP bij voorkeur een training volgen (bij ASK/NOC*NSF).  

Lees hier meer over vertrouwenscontactpersoon voor verenigingen

Mensen van jouw sportorganisatie (en de VCP) kunnen voor vragen en advies ook terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de sportbond of bij het Centrum Veilige Sport Nederland. 

In de Haarlemmermeerse richtlijn staat beschreven dat vertrouwenscontactpersonen opgeleid dienen te worden. Deze opleiding wordt onder andere gegeven door het NOC*NSF. Op de website van het NOC*NSF vind je meer informatie over deze opleiding.

 

Maak je vertrouwenscontactpersoon bekend binnen de vereniging

Een vertrouwenspersoon moet goed bekend en bereikbaar zijn binnen de organisatie. Vermeld contactgegevens bijvoorbeeld op de website of in de nieuwsbrief. 

Om het belang van een vertrouwenscontactpersoon te benadrukken én om de drempel om aan de bel te trekken voor iedereen te verlagen, faciliteren we een postercampagne om deze sleutelpersoon binnen jouw club te presenteren. Wil jij ook zo’n poster op de club? Doe dan snel mee en verzamel de volgende informatie:

 • Naam, telefoonnummer en emailadres van de vertrouwenscontactpersoon
 • Goede foto, Instructies voor de foto:
  • Een hoge resolutie pasfoto van de vertrouwenscontactpersoon op jouw club
  • Minimaal 945 x 945 pixels / 500 KB
  • Gebruik een rustige neutrale achtergrond
  • Zet de persoon in het midden van de foto en ongeveer vanaf de middel afgebeeld
  • Gebruik een neutrale uitdrukking met een kleine glimlach.

Lever de foto en de persoonlijke informatie aan via e-mail. We verzorgen het digitale bestand. Je kunt dit bestand delen op de website of in je nieuwsbrief. Daarnaast is het mogelijk de poster zelf af te drukken.

Stuur voor meer informatie een e-mail naar Daphne Tervelde.

0
YOUR CART
 • No products in the cart.