HomeNieuws“Wanneer je ontwikkelt ervaar je plezier en met plezier ontwikkel je sneller”

“Wanneer je ontwikkelt ervaar je plezier en met plezier ontwikkel je sneller”

SCHAGEN – Een voor een traden de jonge topsporters van Schagen met hun introducees zaal Alpha binnen voor een speciale avond: het SportGala Schagen. Gemeente Schagen, het Topsportfonds en Team Sportservice Noordkop sloegen de handen ineen om de topsporters in de gemeente Schagen in het zonnetje te zetten en hen een ontspannen en leerzame avond te bezorgen, met als thema: Plezier in de Sport.

Belangrijk bij topsport: stilstaan bij het plezier

De gastheer en spreker van de avond was Tim Koning, schrijver van het boek ‘De Talentformule’. Na de muzikale opening  van Oskar Lensink, een jonge pianist van muziekschool Da Capo, gaf Tim direct aan waar het bij het behalen van een goed resultaat om draait; de mindset om te leren en plezier in het proces. “Wanneer je ontwikkelt ervaar je plezier en met plezier ontwikkel je sneller”, liet hij het publiek weten. In een interactieve sessie deelde Tim zijn kennis, die hij als sportpsycholoog opdeed.

Spreker Tim Koning. Foto: Pierre Mettes.

 

Willen werd moeten

Tim gaf de sporttalenten voorbeelden van topsporters die stopten met hun sport omdat zij zich afvroegen, na jarenlang oefenen en hun dromen najagen, waarom zij dit eigenlijk deden. Het genieten, het plezier van het spel was weg, het willen was veranderd in moeten.  Daarbij kwam de angst om steeds maar te moeten presteren en te laten zien hoe goed je bent. Want alleen dan doe je ertoe. Als het alleen maar draait om resultaat vragen veel sporters zich af: is dit het allemaal waard?

Sport met plezier

Tim benadrukte dat het bij topsport belangrijk is af en toe stil te staan. Stilstaan en beseffen dat je sport met plezier. Ouders en coaches weten het zo goed, ze willen blokkades vermijden en zorgen dat hun talentvolle sporters op de snelste manier de top bereiken. Maar pupillen begeleiden in de sport komt met een grote verantwoordelijkheid.

Voldaan gevoel

Een sport leren, een spel spelen, is iets zonder doel. In de jeugdsport worden steeds meer de doelen opgeschort, tot de leeftijd van 12 jaar. Spelen en plezier is veel belangrijker. Maar wat is plezier precies? “Plezier is het prettige gevoel dat je iets leuk vindt om te doen en dat zorgt -soms pas achteraf- voor een glimlach, voldoening, blijdschap, genoegen of genot. Plezier is niet altijd makkelijk of lichtvoetig, het kan ook voortkomen uit hard werken,” aldus Tim. “Bijvoorbeeld als je na afloop van een training een voldaan gevoel hebt en trots bent dat je het toch hebt geflikt.” Aan de hand van enkele interessante vragen en oefeningen ging Tim in geanimeerd gesprek met de aanwezigen.

Gastoptredens

De sessie werd onderbroken door enkele pauzes, waarin de topsporters genoten van een heerlijk lopend buffet en diverse korte gastoptredens, van onder andere Budowaza sport en de band Wisdom of the Crowd. DJ Sax rondde de avond af met muzikale improvisaties, waarna hij de sporters uitnodigde voor een gezamenlijk fotomoment op het podium, gevolgd door een borrel met muziek.

Het Topsportfonds beschikt nog over budget voor de ondersteuning van talentvolle sporters. Wil je hiervoor in aanmerking komen, neem dan contact op met rkoen@topsportalkmaar.nl.

Alle topsporters bij elkaar op het podium. Foto: Pierre Mettes.

 

DJ Sax tussen het publiek. Foto: Pierre Mettes.

 

Publiek antwoordt op vragen van Tim Koning. Foto: Pierre Mettes.

 

Genieten van een heerlijk buffet. Foto: Pierre Mettes.

 

Aandacht voor het verhaal met als thema “Plezier in de Sport”. Foto: Pierre Mettes.