HomeNieuwsSchagense politiek zet bewegen op de agenda na Vitaliteitsontbijt

Schagense politiek zet bewegen op de agenda na Vitaliteitsontbijt

Schagense politiek zet bewegen op de politieke agenda

‘Sport toegankelijker en goedkoper voor jong en oud, ‘Positieve gezondheid uitrollen en inwoners in beweging brengen’, ‘Integratie sport en bewegen in de openbare ruimte’. Handgeschreven op een kaartje lieten de deelnemers aan het Vitaliteitsontbijt maandag 14 februari deze reacties achter. Aan tafel bij Schagen United schoven fractievoorzitters en lijsttrekkers. Op het menu een debat over het nut en belang van sport en bewegen. Gespreksleider was Marloes Smit, onze regiocoördinator.

 

Het was vroeg voor de aanwezigen. Half acht aanschuiven. Nog donker op het sportpark. Gelukkig stond er een rijkelijk, gezond ontbijtbuffet te wachten. En kon – wie zich geroepen voelde – de slaap uit de benen trappen op een van de smoothiebikes. Dat zorgde voor een ontspannen start van een ontbijt dat niet alleen lekker en voedzaam was, maar ook de meningen even op scherp zette.

Doel van het vitaliteitsontbijt was de lokale politiek uitdagen hardop mee te denken over een vitale samenleving. Hoe kunnen we nu samen zorgen dat een gezonde leefstijl voor al onze inwoners bereikbaar is? Bij wie liggen bepaalde taken? Is de gemeente verantwoordelijk of de inwoner zelf?

Sport en bewegen beste medicijn

De discussie werd op gang gebracht met stellingen. ‘Sport en bewegen is het beste medicijn’ bijvoorbeeld. Waarna de deelnemers konden kiezen uit de antwoorden A ‘zeker, zo voorkom je hogere kosten in de zorg’ of B ‘voor medicijnen ga je maar naar de dokter’. En de derde C: ‘sport en bewegen hebben alle ingrediënten in huis die bijdragen aan het geluk van inwoners’. Er was verdeeldheid. Frans Jansen (D66) koos voor C. Hij benadrukte dat ook dammen en schaken van invloed zijn op gezondheid. “Niet alleen fysiek in de weer zijn, je koppie gebruiken draagt ook bij aan geluk.”

Voor de ander een hele opgave

Simco Kruijer plaatste een vraagteken bij wandelen. “In hoeverre zie je dat als sporten?” Marloes Smit onderving deze vraag met de woorden: “Wat voor jou weinig moeite kost, kan voor een ander een hele opgave zijn. Als je met een rollator loopt, dan is wandelend een boodschap doen al winst. Want het verhoogt je hartslag.”

‘Pak wat vaker de fiets’

Een mooi voorbeeld van meer bewegen waar het vrij makkelijk kan, was dat van Puck de Nijs (CDA): “Stap op die fiets als je je kinderen naar school brengt en laat de auto nou eens staan. Leer kinderen dat je best nat mag worden. Zo erg is dat niet.”

Halve stad doorgelopen

Al snel waren de meesten het er wel over eens: bewegen is van belang voor een gezonde maatschappij en positieve gezondheid. De een noemde als voorbeeld: ‘ik hou meer van een museumbezoek, maar om daar te komen heb ik wel de halve stad doorgelopen’ en een ander prees de Daily Mile op basisscholen: een aantal keer per week een kwartiertje rond school rennen om fris in de schoolbanken verder te kunnen leren.

‘Waar kunnen we je aan houden?’

Aan het einde van het ontbijt werd de debaters vriendelijk doch dringend gevraagd hun handgeschreven antwoord achter te laten op de vraag: ‘waar kunnen we jou aan houden de komende vier jaar?’ “Die kaartjes hebben wij verzameld en sturen we over een tijdje nog eens toe aan de fracties. Om ze te helpen herinneren wat ze gezegd hebben. En om sport en bewegen op die agenda te houden”, aldus Marloes Smit.