HomeNieuwsLandelijke Dag tegen Pesten op 19 April

Landelijke Dag tegen Pesten op 19 April

19 april is de Landelijke Dag tegen Pesten. Een dag die in het teken staat van het bestrijden van pesten en de bewustwording te vergroten, ongeacht de doelgroep.

Hoewel we het natuurlijk anders willen, blijft deze dag van belang. Het is tragisch om te weten dat nog steeds 1 op de 10 leerlingen en 1 op de 5 leden van een sportvereniging te maken krijgt met pestgedrag. Dat kan natuurlijk niet. Door in te grijpen geef je een krachtige boodschap af. Jouw acties beschermen het slachtoffer, helpt escalatie voorkomen en draagt bij aan een veilige omgeving. Elke actie, hoe klein ook, maakt een wereld van verschil. Of het nu op het werk is, op school, bij sportverenigingen, in woonzorgcentra of andere organisaties.

Met elkaar maken we het verschil, vol energie brengen we positieve verandering teweeg en gaan we naar een maatschappij die altijd in beweging is.

Pesten aanpakken verloopt in drie fasen

De website van Stop Pesten Nu geeft aan hoe we pesten kunnen aanpakken in drie fasen.

  1. Herkennen – verschil plagen & pesten, de rollen, pesten als een groepsproces, impact van pesten op hele groep/klas of team) en dit bereiken wij met deze bewustwordingsacties.
  2. Erkennen – wie pestgedrag herkent kan in de omgeving vaststellen; Hé het gebeurt dus hier ook?!
  3. Pak het aan – Nu kunnen stappen worden gezet om pesten duurzaam aan te pakken met als einddoel ruimte voor respect, empathie en veiligheid en waar geen plaats meer is voor pesten.

Verandering teweeg brengen in de maatschappij?

Ga de strijd tegen pesten aan tijdens de Landelijke Dag tegen Pesten. Ontdek hoe jij je steentje kunt bijdragen en word zichtbaar in jouw strijd tegen pesten. Draag jouw steentje bij door bewust om te gaan met jouw woorden en daden. Stop en denk na voordat je iets zegt dat een ander kan kwetsen.