HomeNieuwsDoortrappen ook in Hollands Kroon een feit

Doortrappen ook in Hollands Kroon een feit

“Je moet niet stoppen, maar doortrappen.” Dat is het credo van Mary van Gent als het gaat om het gelijknamige fietsproject. Woensdag 15 juli trapte zij ons Team Sportservice-programma als wethouder sport af. Sportief als we haar kennen deed ze dat natuurlijk op de fiets. Vanuit Anna Paulowna trapte ze naar Breezand waar ze bij Bike Totaal Schra Tweewielers het officiële certificaat en de bijbehorende Doortrappen-fietstas in ontvangst nam van onze regiomanager Marloes Smit.

 

“Het is jammer wanneer mensen stoppen met fietsen omdat ze onzeker of bang zijn”, licht Mary van Gent haar uitspraak toe. “Je bent dan een stuk plezier kwijt, dat helemaal niet hoeft. De Fietsersbond”, knikte ze naar Charles van der Mark, die secretaris is van de afdeling Noordkop, “geeft bijvoorbeeld fietscursussen voor ouderen.”

In gesprek geweest

Van der Mark kwam uit Schagerbrug fietsen om het moment bij te wonen. “Ze krijgen wat theorie, we leren ze vaardigheden en sluiten af met een fietstocht. We zullen eens kijken wat we in de toekomst samen met het Doortrappen-project kunnen doen. We zijn daar vanmorgen al even over in gesprek geweest.”

Vanaf links: Marloes Smit, Ludo Schra, Charles van der Mark, Mary van Gent, Remy Kluvers en Karin Schra.

Vertrouwen terugkrijgen

“Het vertrouwen terugkrijgen, daar gaat het om als je niet zo goed meer durft”, aldus de wethouder, die zelf mans genoeg is om nog een rondje op haar e-bike te doen. “Als je doortrapt is het veel veiliger”, grapte ze met een knipoog naar de titel van het programma dat ze opende.

Veiligheid is allerbelangrijkst

Ludo Schra van de tweewielerzaak in Breezand steunt Doortrappen van harte. Hij is het eens met de twee. “Dit is een superactie. Je ziet bij ouderen vaak dat ze nog wel kunnen, maar niet meer durven. Daarom helpen we de klant die een nieuwe fiets koopt altijd een eindje op weg. Vooral e-bikers. We fietsen een stukje met ze mee en leggen uit waar ze op moeten letten. Neem nu onlangs. Een 87-dame had haar oude fiets weggedaan. Nadat ze bij ons een nieuwe kocht, vertelde ze dat ze nog nooit zoveel gefietst had als voorheen. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Ik heb er ook geen goed gevoel bij als iemand zich niet veilig voelt op de fiets.”

Concrete plannen volgen nu

Doortrappen is in drie Noordkop-gemeenten officieel geopend. De drie wethouders uit Den Helder, Hollands Kroon en Schagen juichen het programma toe. Nu is het zaak om dit programma om te zetten in concrete plannen. Dat gaan we de komende maanden doen. We willen bijvoorbeeld fietsfitoefeningen gaan aanbieden bij beweeggroepen en gymclubs, een fietsdag organiseren, een fiets- en rollator-APK of les in valpreventie verzorgen.

Wil je meer weten over Doortrappen? Kijk dan op doortrappen.nl of neem contact op met Nanda Timmerman via ntimmerman@teamsportservice.nl.