HomeNieuws5 tips voor een langere fietsrit 

5 tips voor een langere fietsrit 

Heb je zin in een langere fietstocht? Wil je misschien zelfs meerdere dagen fietsen. Lees dan deze 5 handige tips voor je fiets. Doe er je voordeel mee en geniet deze dagen van het prachtige fietsweer!

1. Loop alles na

De onderdelen op een fiets die het snelst slijten zijn de ketting met tandwielen, banden, remmen en kabels. Check of of laat checken of deze nog goed zijn en functioneren. Tegenwoordig zijn hydraulische schijfremmen gangbaar. Het vervangen van de remblokjes is verrassend eenvoudig. Een klusje dat je met behulp van instructievideo’s zelf kunt doen. Heb je velgremmen? Check dan of er steentjes in de remblokjes zitten. Die vreten je velg op. Misschien heb je nieuwe banden nodig, of wil je wat vlotter rollen. Dan kan je via bicyclerollingresistance.com/ kijken welke banden een lage rolweerstand en goede lekbescherming hebben. 

  2. Zorg dat je fijn zit

  Zit je nog wel lekker op je fiets? Als je wat sneller wilt fietsen, dan kun je wat dieper zitten. Ben je wat minder soepel geworden, doe dan je stuur wat omhoog en je zadel een centimeter naar beneden. Zorg voor een zadel dat lekker zit en wat souplesse heeft. Voor lange tochten is een fietsbroek met zeem aan te bevelen om huidirritatie te voorkomen.

  3. Roest niet vast

  Zadelpen en stuurpen kunnen makkelijk vast roesten. Maak ze los en schoon en monteer ze met montagepasta. 

  4. Check je lampen

  Oplaadbare accu’s moet je altijd vol of halfvol bewaren. Heb je je oplaadbare verlichting langere tijd weggelegd? Controleer ze dan. Als je je oplaadbare accu leeg hebt weggelegd, moet je ze misschien vervangen. 

  5. Houd rekening met alle scenario’s

  Wat doe je bij pech onderweg? Wil je een pechservice of ga je zelf plakken onderweg? Een goede meeneempomp zoals de Topeak Roadmorph kan handig zijn. Met de Gaadi-binnenband kun je een nieuwe binnenband monteren zonder het wiel uit het frame te halen. Check je reservespullen. Solutie droogt uit en binnenband en pomp kunnen onder in een fietstas ook kapot. Check de snelspanners van je wielen als je die hebt. Die kunnen ook vastroesten en dan kun je onderweg het wiel niet uit het frame halen.

  Nu je fiets weer helemaal in orde is, ben je helemaal klaar voor een lange en zwoele zomerrit. Vergeet de zonnebrandcrème niet. Veel fietsgeluk! 

  Bron: Kees Bakker