HomeMaatregelen sport in verband met coronavirus

Maatregelen sport in verband met coronavirus

We zijn blij dat sportaccomodaties open kunnen blijven en dat we kunnen trainen, wedstrijden kunnen spelen en activiteiten kunnen organiseren. Wel zijn er maatregelen waar rekening mee gehouden moet worden. Op deze pagina lees je welke maatregelen gelden voor sport en bewegen bij verenigingen en sportaanbieders. De nadrukkelijke oproep is om verantwoordelijk om te gaan met deze maatregelen. Het gaat immers om de gezondheid van ons allemaal en dat we op een aangename manier onze sport kunnen blijven beoefenen.

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten. En ook het spelen van wedstrijden is toegestaan, zowel wedstrijden onderling als tegen andere verenigingen. Kleedkamers, douches en sauna’s mogen gebruikt worden.

Per 6 november heeft het demissionair kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd voor de sport. Bij sporten op binnensportlocaties is er voor publiek en sporters vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs (QR-code) vereist. In sportkantines gold al deels de verplichting van een coronatoegangsbewijs, het kabinet breidt deze verplichting per 6 november uit naar de hele sportkantine inclusief het buitenterras.

Coronatoegangsbewijs voor sporters

  • Een coronatoegangsbewijs is verplicht bij sportbeoefening op een sportlocaties voor iedereen vanaf 18 jaar.
  • Sportbeoefening op sportlocaties vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen etc.

Welke maatregelen gelden er voor publiek?

  • Publiek is welkom bij trainingen en wedstrijden.
  • Voor publiek bij professionele sportwedstrijden en topcompetities geldt dat een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht is voor iedereen van 13 jaar en ouder. Onder professionele sportwedstrijden en topcompetities worden al die sporten verstaan die tijdens de lockdown-periode vanaf 17 december 2020 bij uitzondering toestemming hadden om te trainen en wedstrijden te spelen.
  • Voor publiek bij amateursport geldt dat een coronatoegangsbewijs verplicht is voor iedereen van 18 jaar en ouder. 
  • Voor professionele sportwedstrijden en topsportcompetities geldt; buiten geen maximaal aantal bezoekers, binnen met vaste zitplaats ook geen maximaal aantal bezoekers.
  • Indien er binnen geen vaste zitplaatsen zijn geldt dat maximaal 75% van de reguliere capaciteit gebruikt mag worden.

Welke maatregelen gelden er voor sportkantines en horeca op een sportaccomodatie

  • Voor sportkantines en horeca is een coronatoegangsbewijs nodig
  • Op de terassen buiten is een coronatoegangsbewijs nodig
  • Gebouwen met een multifunctionele functie, zoals een gebouw dat toegang geeft tot zowel de sportkantine als de kleedkamers, geldt dat het horecagedeelte afgescheiden moet zijn van de andere functie(s). De horecafunctie mag niet gemengd worden met andere activiteiten.
  • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca is een coronatoegangsbewijs nodig
  • Wanneer er sportbeoefening in de horeca plaatsvindt, bv. darts of biljart is een coronatoegangsbewijs nodig.
  • Voor het afhalen van eten en drinken is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het nuttigen van afgehaald eten en drinken moet gebeuren buiten het horecagedeelte en de terrassen. Volgens deze informatie is het dus wel toegestaan om zonder CTB ‘afgehaalde’ etenswaren ter plaatse te nuttigen, mits dit niet in het horecagedeelte van de sportkantine gebeurt.
  • De horecavoorzieningen kunnen open tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 00.00 uur ’s nachts.

Voor buitensportevenementen op doorstroomlocaties geldt dat voor horecavoorzieningen in bijvoorbeeld tenten langs een fiets- of wandelparcours in overleg met de gemeente bepaald moet worden of een coronatoegangsbewijs noodzakelijk is. 

Het blijft bij de sportbeoefening belangrijk dat de hygiënevoorschriften van het RIVM zoveel mogelijk worden nageleefd. Daarnaast moet worden voldaan aan de richtlijnen dat je thuisblijft als je ziek of verkouden bent of als iemand uit jouw huishouden positief op het coronavirus is getest.

Handhaving door de sport zelf

NOC*NSF overlegt met de sportbonden over hoe de sportverenigingen de maatregelen het beste kan organiseren. Dit zal worden verwerkt in de bekende protocollen.

Voor vragen kun je kijken op de sites van de rijksoverheid en het NOC*NSF of informeren bij jouw sportbond. Team Sportservice onderhoudt nauw contact met de gemeente en informeert en adviseert sportaanbieders op dit gebied. Hieronder staan alle noodzakelijke documenten voor sport in Haarlemmermeer op een rij. Deze wordt regelmatig bijgewerkt.

Heb je een vraag die je niet door middel van bovenstaande informatiebronnen beantwoord krijgt, vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen jouw vraag in behandeling en nemen contact met je op.

Contact

0
YOUR CART
  • No products in the cart.