HomeValpreventie

Valpreventie

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom richt Team Sportservice Noordkop zich op valpreventieve aanpakken die 65-plussers helpen om meer zelfredzaam te zijn. Zo gaat de kwaliteit van leven omhoog en kunnen ze langer thuis wonen.

Weten wat je valrisico is

Aan de hand van een Smart Floor wordt gemakkelijk je valrisico gemeten. Als iemand loopt op een Smart Floor, worden verschillende loopgegevens gemeten, zoals snelheid, staplengte, stapfrequentie en voetbewegingen. Dit gebeurt met een draagbaar apparaatje om de enkel, dat gegevens naar een speciale app stuurt. Daar worden de bewegingsgegevens van de persoon in kaart gebracht en weergegeven. Met behulp van deze gegevens voorspelt een betrouwbaar programma of er kans is om te vallen. Benieuwd waar je je valrisico kan meten? Er zijn verschillende mogelijkheden om je valrisico te meten binnen jouw gemeente.

Aanbod in Den Helder
– Aanbod in Hollands Kroon volgt snel!
– Aanbod in Schagen volgt snel!

Laag valrisico

Een laag valrisico gemeten? Dan bieden we een gezellige Body, Brein & Balans training aan. Deze training brengt het beste van drie werelden samen: oefeningen om stevig op je benen te staan, leuke beweegvormen en hersentraining. De basis van deze cursus is Cognitieve Fitness, een wetenschappelijk onderbouwde methode die gericht is op het gezond krijgen en houden van de hersenen. Tijdens dit traject is er extra aandacht voor balans. Een geweldige training om sterk en actief te blijven, nieuwe mensen te ontmoeten en veel plezier te hebben.

  • Blijf stevig staan: met onze balansoefeningen sta je steviger op je benen. Dat geeft vertrouwen en maakt je in het dagelijks leven een stukje zekerder.
  • Houd je hoofd jong: onze hersentraining houdt je geest scherp. Je zult versteld staan hoe leuk het is om je geheugen en aandacht te trainen.
  • Voel je sterker: onze beweegvormen zijn veilig, leuk en goed voor je. Je wordt fitter, voelt je beter en krijgt meer zin om dingen te doen.
  • Bied gezelligheid: doordat je samen met anderen aan het bewegen bent, leer je nieuwe mensen kennen. De oefeningen nodigen uit om plezier te maken en te genieten van het samen zijn.

Benieuwd waar en wanneer de volgende Body, Brein & Balans training begint? Meld je aan via het aanmeldformulier.

Verhoogd valrisico

Een (ver)hoog(d) gemeten valrisico? Dan is het valpreventieprogramma In Balans iets voor jou. In deze gecertificeerde training leer je effectieve technieken en oefeningen om je balans te verbeteren en valincidenten te voorkomen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut, oefentherapeut of MBvO-docent, ga je aan de slag om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. Het programma voor deze training is als volgt: 

  • 1 informatiebijeenkomst: De trainer verteld wat je kunt verwachten van de In Balans training.
  • 3 cursusbijeenkomsten: Diverse specialisten geven informatie over bewegen, evenwicht en hoe vallen voorkomen kan worden.
  • 10-weeks trainingsperiode: Met leuke oefeningen, gebaseerd op de principes van Tai Chi, vergroot je je spierkracht, balans en zelfvertrouwen. Er zijn 2 trainingsmomenten per week.

Benieuwd waar en wanneer de volgende In Balans training begint? Meld je aan via het aanmeldformulier.

Wil je meer weten over het belang van valpreventie? Luister dan naar onze podcast.