HomeTopbowlster Beaudine Kriele op WK in 2021?

Topbowlster Beaudine Kriele op WK in 2021?

Net anderhalf jaar, nog wiebelend op de beentjes, drentelde Beaudine Kriele (18) uit Wieringerwaard al op de bowlingbaan rond. Samen met de rest van het gezin. Vader Martin, moeder Ingrid en de zussen Rosanne en Rowena. Uiteindelijk was het Beaudine die doorbrak in deze bijzondere tak van sport. In gesprek met haar over strikes, de foutlijn, spareballen, pins en diabetes.

 

Die laatste moet je even uitleggen.

“Ik heb diabetes type 1, een chronische ziekte.” Ze draait haar schouder een klein stukje naar voren. Op haar bovenarm zit een glucosemeter. Daarmee meet het apparaat om de paar minuten de bloedsuiker. Zodra deze te hoog of te laag dreigt te worden, geeft de sensor een seintje. Wel zo handig als je op topniveau sport. “Maar inmiddels ziet haar trainer het ook aan haar hoor”, lacht moeder Ingrid. “Ze kennen elkaar door en door.”

Internationale status

Goed en op tijd eten is dus van groot belang voor deze topsporter. En uiteraard veel trainen. Want er komt veel meer kijken bij bowlingsport dan een partijtje ballen gooien op een zaterdagavond met vrienden. “Nu met corona is het anders. We kunnen niet op de baan trainen. Maar normaal gesproken train ik op dinsdag en vrijdag bij Bowling Vereniging Julianadorp. Ik heb van mijn opleiding tot apothekersassistent vrijstelling omdat ik een internationale status heb. En verder doe ik aan krachttraining. Je standbeen moet sterk zijn. Dat is voor mij links. En mijn onderarmen en polsen. Die train ik elke dag.”

Enige die 300 gooide

De bowlingsport zit in de familie. Alle vijf zijn uitermate kundig met de ballen. Waarbij de sportieve strijd tussen vader en dochter de scherpste is. “Beaudine is de enige in ons gezin die 300 gegooid heeft (hoogst haalbare score, red.). Vorig jaar. Ze kreeg er een oorkonde van de bond voor”, licht haar vader toe.

Bekijk hier het filmpje van de topscore 300! 

‘Ik zit in Team NL’

“Het sportieve heb ik van mijn vader, mijn moeder is mijn mental coach.” Niet alleen haar moeder steunt haar geestelijk, ze heeft daar ook professionele hulp voor. “Bowlen is mentaal een zwaardere sport dan lichamelijk”, verduidelijkt de topsporter. “Daarom worden we begeleid door mental coaches van Talent United en Team NL. Daar ben ik enorm door gegroeid. Geestelijk veel sterker geworden.”

Zijden draadje

Inmiddels heeft ze tal van titels op haar naam staan. In haar jonge leven stond ze op diverse internationale toernooien, uiteraard ook nationale wedstrijden, heeft ze een plek veroverd in Team NL, kwam ze drie keer in actie op de Europese Jeugd Kampioenschappen, zou ze in juni naar het EK senioren in Denemarken en zou het zomaar kunnen dat ze in 2021 op het WK jeugd staat. Maar alles hangt aan een zijden draadje in deze bizarre tijd.

Kroontopper Hollands Kroon

Omdat Beaudine zo bovenmatig presteert in haar sport heeft ze in 2019 ook nog de titel Kroontopper-kampioen en -talent van de gemeente Hollands Kroon gekregen. Op een feestelijke avond, georganiseerd door Team Sportservice en de gemeente, werd ze samen met andere topsporters binnen de gemeente gehuldigd.

En hoe ziet je toekomst eruit?

“Ik hoef niet zo nodig prof te worden, daarvoor moet je naar Amerika. Ik ben te gehecht aan mijn familie. Wat mij triggert om elke keer weer zoveel tijd en energie in mijn sport te stoppen, is omdat ik elke keer mijzelf wil verbeteren en uit wil dagen tot betere scores of mentale verbetering. Ik heb het vaak heel erg druk met school, maar ik ben vastberaden genoeg om op beide vlakken goed te willen presteren.” Geen prof, maar dat we meer gaan horen van deze doorzettende dame is duidelijk.

Ook In The Spo(R)tlight?

Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken jij iemand die je wil voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar hprijs@teamsportservice.nl. Dan maken we een afspraak voor een interview en een foto.