HomePiet Klein: “Wij willen de duurzaamste rijvereniging van Nederland worden”

Piet Klein: “Wij willen de duurzaamste rijvereniging van Nederland worden”

“De analyse van onze vereniging door Erik Puyt van Team Sportservice heeft ons wel de ogen geopend. We wisten al dat we een actieve vereniging waren, maar toen hij ons zei dat we het niet voldoende naar buiten uitdragen, wisten we pas echt wat ons te doen stond.” Aan het woord is Piet Klein (66), voorzitter van de Wironruiters in Hippolytushoef. In gesprek over waar de vereniging nu staat, de toekomst en hoe Team Sportservice daar een handje bij helpt.

 

De Wironruiters heeft 21 september gevierd dat de nieuwe locatie vijftien jaar bestaat. Van de oude vuilnisbelt aan het eind van de Lonjeweg naar nummer 1. Vanaf de Rijksstraatweg niet te missen. Een terrein van zo’n drie hectare met een grote manege, waar 86 leden regelmatig hun trailer stallen om lessen te volgen. Piet Klein zwaait er sinds ruim twintig de scepter als voorzitter.

Piet Klein met schoondochter Linda Koning en op zijn arm kleinkind Siep.

Krabbelde dapper op

Door de jaren heen is er heel wat veranderd bij de Wironruiters. De vereniging heeft een knauw gekregen van de economische crisis, maar krabbelde dapper weer op en sinds een jaar of vier, vijf ziet het bestuur het ledenaantal groeien. “Normaal gesproken zie je aan het eind van het jaar een kleine dip en start je in januari met een lager ledenaantal, dat in de loop van het jaar weer toeneemt. Maar nu is dat al een paar jaar een stuk hoger. Van zeventig naar 86. Dat hebben we zeker te danken aan de trajecten die we doorlopen hebben”, stelt de voorzitter van de ruitervereniging.

Meer vrijwilligers in kortere tijd

Daarmee doelt Klein op ‘Rabo Versterkt’ en ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd’. Het eerste is een initiatief van de Rabobank en wil leden helpen en ondersteunen om te groeien en beter te worden. Wie in aanmerking wil komen voor het traject dient een pitch te houden met een goede motivatie. “Wij willen de duurzaamste vereniging van Nederland worden. Dat is in het kort wat we vertelden in onze presentatie.”

Zonnepanelen en warmtepomp

In maart vorig jaar ging het traject voor Wironruiters van start. Aan de hand van Erik Puyt en Sigrid Schweitzer keek het bestuur mee naar een duurzame toekomst. En hoe die te bereiken. “We hebben eerst zonnepanelen en een warmtepomp aangeschaft. Uiteindelijk willen we energieneutraal worden. We zien nu al dat we veel voordeliger uit zijn.”

Meer inzet van social media

Ook de communicatie naar buiten is onder de loep genomen en verscherpt. Daar heeft schoondochter Linda Koning zich vooral in verdiept. Meer inzet van social media, meer perscontact en ook oud-leden op de hoogte houden van wat er reilt en zeilt binnen de vereniging.

Kantine verhuren aan andere partijen

Daarbij kijkt de Wironruiters verder dan de ‘paarden’neus lang is. “We staan open voor activiteiten die niet met paarden te maken hebben. Neem de kleindiershow, de wielrenners, maar ook de verhuur van onze kantine. Wie maar wil, kan deze afhuren.”

Paar belavonden

Daarna kwam de stap naar meer vrijwilligers. De training ‘Meer vrijwilligers in kortere tijd’ van Team Sportservice heeft inzicht gegeven in het werven van vrijwilligers. “We kregen het advies om een paar belavonden te houden. Met vijf personen zijn we gaan zitten en bellen. We hebben alle leden, maar ook mensen die de vereniging een warm hart toedragen, gebeld. En van iedere belangstellende een profiel gemaakt. Wie past op welke plek en hoe kun je die het beste inzetten binnen de vereniging? Dat traject loopt nu nog steeds. In mei houden we een vrijwilligersavond. Ook dat advies kregen we vanuit Team Sportservice. Je moet je vrijwilligers koesteren.”

Jeugdlessen aangescherpt

Piet Klein is blij met beide trajecten, omdat hij daadwerkelijke resultaten heeft kunnen boeken met deze hulp. De toekomst ziet hij daarom rooskleurig in. Die duurzaamste vereniging, dat heeft nog wel wat tijd nodig, maar de goede weg is ingeslagen. En tot die tijd: “We hebben het jeugdbeleid aangescherpt. Iets waar Linda zich samen met een team mee bezighoudt.” Linda Koning: “We hebben nu meer lessen voor kinderen. Van de puppylessen voor echt hele kleintjes, die op een pony van een van onze leden mogen ponyrijden, tot de opstartlessen en daarna de jeugdlessen.” Piet Klein reageert: “Door dit en de communicatie beter op te pakken zien we ons ledenaantal groeien.”

Ook In The Spo(R)tlight?

Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken jij iemand die je wil voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar hprijs@teamsportservice.nl. Dan maken we een afspraak voor een interview en een foto.