HomeDuovoorzitters Polisport Volleybal: “Gebruik het talent van de leden, dan blijft het voor iedereen leuk!”

Duovoorzitters Polisport Volleybal: “Gebruik het talent van de leden, dan blijft het voor iedereen leuk!”

Meestal heeft een sportclub één voorzitter. Alice Zandvliet en Barbara Nooder besloten kort geleden deze functie bij Polisport Volleybal (website), in Schagen, samen te vervullen. “Door het samen te doen kunnen we de taken verdelen en elkaar aanvullen en versterken.” Deze nieuwe vorm van voorzitterschap geeft ook dubbel zoveel inzichten over hoe je de vereniging leuk houdt voor alle leden. Barbara en Alice hebben allebei een drukke baan en werken op onregelmatige tijden. Alice is verpleegkundige en Barbara is recruiter en verloskundige. De dames kennen elkaar van de vereniging en zijn inmiddels vriendinnen geworden.

Aanjagers

Een goede samenwerking, gebruik makend van elkaars sterke punten is essentieel voor een goed werkend duovoorzitterschap. Barbara legt het uit: “We versterken elkaar in onze ideeën. Als de één iets inbrengt, vult de ander het aan.” Barbara is degene met de speelse ideeën en Alice komt vervolgens met een gedegen plan. De avondvierdaagse is daar een mooi voorbeeld van. Het was Barbara’s idee om als vereniging mee te lopen. Alice bedacht vervolgens dat ze dan ook iets van de club konden uitdelen. Samen kijken ze kritisch of het idee ook de investering waard is. “We zijn nieuw en fungeren op dit moment ook als de aanjagers. We proberen veel nieuwe initiatieven in te brengen” vertelt Barbara. Er wordt actiever geworven voor nieuwe leden en er worden leuke activiteiten georganiseerd. Zo is er beachvolleybal aan het einde van het seizoen en tijdens de zomerstop op het strand in St. Maartenszee en er komt nu ook een herfsttoernooi.

Spelen voor de lol

Maar leuke activiteiten organiseren is niet het enige waarmee je het ledenaantal stabiel houdt. Barbara: “We zijn betrokken bij onze leden. We sturen bijvoorbeeld kaartjes bij lief en leed. Zo merken we dat er bij toernooien ook steeds vaker oud-leden langs komen. Die gezellige sfeer kenmerkt ons. Als club willen we persoonlijk, betrokken en laagdrempelig zijn. We spelen echt voor de lol. Enkele fanatiekelingen daar gelaten. En daar is ook ruimte voor.”

Maak gebruik van ieders talent

Kost de overdracht van de taken aan elkaar niet extra tijd? “Dat valt erg mee”, zegt Barbara. “Omdat we elkaar privé en hier op de club toch regelmatig zien hebben we elkaar zo bijgepraat.” De andere bestuursleden zijn ook enthousiast over de duo-invulling van het voorzitterschap. Het is een prima oplossing als leden wel wat willen betekenen voor hun club maar er niet veel tijd voor hebben. Veel leden willen niet vastzitten aan een taak. Vaak zijn het een handjevol mensen die veel tijd in de club steken. Barbara en Alice willen dit op hun club doorbreken. Heel veel taken kunnen worden gedeeld als je het uit handen durft te geven. Onder de leden is heel veel talent op diverse gebieden. Alice: “Als je van het talent van de leden gebruik kunt maken is het voor iedereen leuk en blijft het ook een club voor iedereen. De vereniging is voor ons allemaal, dan moeten we er ook allemaal voor zorgen dat het leuk blijft. Dat betekent ook dat je open moet staan voor nieuwe ideeën. Als je blijft denken ‘We doen het nu eenmaal altijd zo’ verander je niets. Het bestuur geeft ons gelukkig voldoende ruimte voor deze nieuwe aanpak.”

Meer vrijwilligers in minder tijd

Om nog meer kennis te krijgen over het werven van vrijwilligers onder de leden volgt Alice nu de cursus ‘Meer vrijwilligers in minder tijd’, die Team Sportservice Schagen aanbiedt. “Ik heb net gister de eerste sessie gehad. Ik heb er nu al heel veel aan gehad.” In de cursus wordt gewerkt met e-learning, waarbij je veel tools krijgt aangereikt die je kunt gebruiken. “Je leert op een creatieve manier vrijwilligers werven en dat past heel goed bij de nieuwe invalshoek die we als club hebben gekozen. We zoeken een nieuwe secretaris en ik wil daar met social media een leuke campagne van maken. Ik heb daarvoor heel goede tips gehad in deze cursus.” Deze functie kan natuurlijk ook goed als duo uitgevoerd worden. Bij interesse kunt u reageren.

Meer informatie

Meetrainen bij Polisport Volleybal in Schagen kan altijd. De eerste 3 keer is het gratis. Voor meer informatie over Polisport Volleybal kunt u mailen naar vbp.voorzitter@gmail.com. Meer informatie over de cursus ‘Meer vrijwilligers in minder tijd’ kunt u krijgen bij Sigrid Schweitzer, van Team Sportservice Schagen; sschweitzer@teamsportservice.nl, 0224 – 214 774, jouw.teamsportservice.nl/schagen.

Ook In The Spo(R)tlight?

Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken je iemand die je wil voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar hprijs@teamsportservice.nl. Dan maken we een afspraak voor een interview met foto.