HomeVoor jouBewegingsonderwijs

Bewegingsonderwijs

Op de ideale schooldag zijn veel beweegmomenten. Kinderen bewegen voor en na schooltijd en zijn tussen de lessen door actief. De vakleerkracht speelt een belangrijke rol in de organisatie van deze beweegmomenten, in de uitvoering geholpen door professionals. Team Sportservice Zaanstreek-Waterland ondersteunt scholen om bewegen in en rondom de school een boost te geven. 

Onze medewerkers leggen de verbinding tussen bewegen in de gymzaal, op het speelplein en de omgeving van de school. Waar kinderen motorisch minder vaardig zijn, bieden wij extra ondersteuning en brengen de samenwerking met zorgprofessionals op gang, zodat kinderen weer aan weten aan te haken. 

Bewegen

Op dit moment verzorgen vakleerkrachten van Team Sportservice bewegingsonderwijs voor een groot aantal basisscholen binnen de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Oostzaan, Wormerland en Landsmeer.

Daarnaast kan je school de vakleerkracht ook inzetten om Motorische Remedial Teaching te verzorgen.

Wil je meer informatie over het inzetten van een vakleerkracht op jouw school, neem dan contact op met de regiocoördinator

Vakleerkracht

De vakleerkracht geeft een impuls aan het bewegingsonderwijs binnen je school en verzorgt desgevraagd Motorische Remedial Teaching.

Door de vakleerkracht ook in te zetten bij sportstimuleringsprojecten in de wijk ontstaat een natuurlijke relatie tussen sport, onderwijs en de buurt. 

    • Als school hoef je de vakleerkracht geen aanstelling te bieden. 
    • Financieel ben je als school maar deels verantwoordelijk voor de vakleerkrachten. 
    • Het betekent een kwaliteitsverbetering van het bewegingsonderwijs. 
    • De vakleerkracht is de specialist binnen de school die meer bewegen tijdens de schooldag stimuleert. 
    • De vakleerkracht zorgt voor een verbinding tussen de gymzaal, het schoolplein en de omgeving van de school. 

De werkwijze

De gymlessen worden gegeven met de methode Plan Mij. Plan Mij is een methode voor beweeglessen op school, ontwikkeld door en voor vakleerkrachten bewegingsonderwijs in het primair onderwijs. Plan Mij is één van de winnaars van de Innovatiechallenge van Sportinnovator. 

Met Plan Mij kun je aan de hand van de motorische leerlijnen planningen maken, waarmee je controleert of je aan alle leerlijnen voldoende aandacht hebt besteed. In Plan Mij staan meer dan 500 activiteiten, die op verschillende niveaus uitvoerbaar zijn. 

Deze methode biedt de mogelijkheid om op basis van het niveau de lessen aan te passen. Bewegen volgens Plan Mij geeft motorisch vaardige, fitte en sociaal-emotioneel stabiele kinderen die een leven lang blijven sporten. 

Scholing en vakgroepoverleg

Vakleerkrachten van Team Sportservice Zaanstreek-Waterland zijn lid van de Vakgroep Bewegingsonderwijs. Zij komen regelmatig bij elkaar voor inhoudelijk overleg en scholing. Team Sportservice Zaanstreek-Waterland verzorgt daarnaast voor alle vak- en groepsleerkrachten extern scholingen op maat. Denk hierbij aan bewegen op muziek, veiligheid en aansprakelijkheid in de gymles, coaching in de les, EHBO, of nieuwe uitdagende spellessen. Afhankelijk van de scholingswens bieden wij ook voor jouw vakleerkracht een offerte op maat.

Gezond Schoolbeleid: schakel onze JOGG-regisseur in

Onze JOGG-regisseurs geven je school met plezier voedingslessen, bieden handvatten voor gezond schoolbeleid, regelen watertappunten en stimuleren een gezonde leefstijl voor kinderen en hun ouders.

Over het algemeen zijn er geen kosten verbonden aan het inschakelen van onze JOGG-regisseurs.

Beweegtips voor in de klas

Download hier 13 beweegtips voor in de groep.
 

Contact

Wil je meer weten over één van bovenstaande opties? Neem contact op met onze regiocoördinator Jeugd en Onderwijs via zaanstreekwaterland@teamsportservice.nl of bel 0229-287700.