HomeNieuwsBewegen op Muziek, speciaal voor vrouwen!

Bewegen op Muziek, speciaal voor vrouwen!

Het is vrijdag ochtend 11.30 en Wilma de Jong staat klaar voor de beweegles op muziek, exclusief voor vrouwen. Nog niet iedereen is gewend aan het tijdstip en 10 minuten later dan gepland klinkt vrolijke muziek uit de speakers.

Buikspieren trainen

Na een warming-up van rondjes rennen doen de dames wat oefeningen op de plaats. Eerst met een elastieken band waarbij Wilma veel tips geeft “Laat het elastiek niet in één keer los, want dat is heel slecht voor je spieren”. Daarna gaat iedereen zitten om ook de been- en buikspieren te trainen. De dames ontkomen niet aan de klassieke buikspieroefeningen en planken “Niet te doen die 30 seconden! Gaan we dit ooit kunnen?” Wilma stelt de dames gerust “Als we dit elke week trainen kunnen we ieders kracht opbouwen zodat jullie dit straks nóg langer kunnen volhouden!” Naast kracht wordt ook coördinatie, balans en stabiliteit getraind, ieder op haar eigen niveau.

Al lang de wens voor een beweeggroep

Ook Netty Hendriks, penningmeester van KDO (gymnastiek vereniging in Lekkerkerk), is aanwezig om iedereen welkom te heten en te zorgen voor de betalingen (€15,- per maand). Netty vertelt hoe deze beweegles op muziek is ontstaan: “Wilma de Jong (trainster bij KDO) had al langer de wens om een beweegles op muziek voor vrouwen te geven, en bij Krimpenerwaard Intercultureel kwam vorig jaar de vraag naar boven voor zo’n les. Team Sportservice Krimpenerwaard heeft beide partijen bij elkaar gebracht en toen was het allemaal zo geregeld!”. Nu komt elke vrijdagochtend een groep vrouwen van ongeveer zeven vrouwen bij elkaar en de hoop is dat dit aantal gaan groeien. Netty benadrukt dat echt iedereen welkom is: “Het mooist zou zijn als we een grote groep dames hebben met een mix aan nationaliteiten, zowel buitenlands als Nederlands.”

Multiculturele groep

De redenen voor dames om mee te doen zijn zeer divers. Een van de dames vertelt dat ze graag wat wil afvallen en dat ze dat hier rustig kan doen. Een andere reden is het leren of verbeteren van de taal. De voertaal van de beweegles is Nederlands, en ook onderling spreken de dames Nederlands. Wilma vertelt dat de multiculturele achtergrond geen verschil maakt in de les, er moet alleen op kleine dingen gelet worden. “We hebben matten voor de ramen gezet, zodat niemand naar binnen kan kijken. Ook laten we de les een kwartier later beginnen, zodat alle vaders die hun kinderen ophalen van de les hiervoor echt weg zijn.”

Ontspanning

Naast bewegen is ook ontspanning en plezier erg belangrijk tijdens deze les. Er wordt een beetje gekletst en veel gelachen, en dat is volgens Wilma ook heel goed: “Het belangrijkste is dat de dames plezier hebben in het bewegen, en als ze er dan ook nog wat aan hebben is dat helemaal leuk!”

Aanmelden is niet nodig om deel te kunnen nemen, alle dames kunnen gewoon binnen lopen. Na de les is er nog de mogelijkheid om gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken. De beweeglessen vinden plaats elke vrijdag van 11.30 tot 12.30 uur in de Luijten Verwarming Turnhal van KDO, Twijnstraweg 10 in Lekkerkerk.