HomeVCP opleiding

VCP opleiding

  • Maandag 8 mei en dinsdag 16 mei
  • Tijd: 19.00 – 22.00 uur
  • Locatie: De Burgermeester, Burgemeester Pabstlaan 10-E1 (vierde etage), Hoofddorp

Aanmelden VCP Opleiding

Vertrouwenscontactpersoon

Seksuele intimidatie en/of ander ongewenst gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het komt ook voor tussen sporters onderling, of tussen begeleiders. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken en steun te zoeken. In de scholing Vertrouwenscontactpersoon geven we jou de juiste informatie en kennis waardoor jij deze rol op je kan nemen binnen de vereniging.

Tijdens deze scholing

 • Leer je meer over de rol die een VCP vervult binnen een vereniging;
 • Besteden we aandacht aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag;
 • Krijg je handvaten om als VCP vertrouwelijke gesprekken te voeren, te reflecteren, om te gaan met de emoties van de diverse betrokkenen en hoe je binnen het beleid kan functioneren;
 • Gaan we in op de verwijzingen die mogelijk zijn bij een melding.

Programma

De scholing ‘Vertrouwenscontactpersoon’ bestaat uit een voorbereidende online module en twee bijeenkomsten. Door deze voorbereidende online module krijg je inzicht in begrippen als (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en agressie en lees je wat je als VCP kan doen om de sociale veiligheid op de vereniging te vergroten. Ook kan je hier je vragen kwijt die je graag beantwoord ziet tijdens de bijeenkomst(en). Het uitvoeren van deze 30 minuten durende opdracht is essentieel voor wat deze scholing jou kan opleveren. De e-learning module zorgt dus voor een vliegende start en daardoor hoge leerresultaten!

Tijdens de bijeenkomst(en) zal de docent jouw input uit de online module behandelen.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus Vertrouwenspersoon ben je in staat het onderwerp sociale veiligheid en seksuele intimidatie aan de doelgroepen te kunnen presenteren, kan je een vertrouwelijk gesprek voeren met klager, beschuldigde, bond of vereniging en kan je omgaan met vertrouwelijkheid, weerstanden en emoties.

Meer informatie over de eisen en specifieke leerdoelen van de cursus Vertrouwenscontactpersoon zijn te vinden via onderstaande links:

Aanmelden VCP Opleiding

0
YOUR CART
 • No products in the cart.