HomeOpen jouw vereniging voor Oekraïense vluchtelingen

Open jouw vereniging voor Oekraïense vluchtelingen

De oorlogssituatie tussen Rusland en Oekraïne en de grote vluchtelingenstroom die dat met zich meebrengt gaat ons allemaal aan het hart. De Nederlandse Sportraad roept verenigingen op om de deuren voor vluchtelingen open te zetten.

Samen sporten is belangrijk. Een warm welkom op de sportvereniging, zorgt ervoor dat vluchtelingen tijdelijk hun angst en verdriet kunnen vergeten.  Zijn er financiële drempels dan kan het Jeugdfonds Sport en Cultuur kinderen en verenigingen helpen. Samen maken wij voor deze mensen het verschil.

Plaats je sportaanbod op Noord-Holland Actief

 1. Registreer je als sportaanbieder of log direct in op Noord-Holland Actief
 2. Kies bij categorie voor de optie ‘Vluchtelingen Oekraïne’. Zo verzamelen we al het aanbod onder 1 categorie en is het mogelijk om vluchtelingen op eenvoudige wijze naar al het sportaanbod loodsen.
 3. Maak vervolgens de activiteit aan. Dit kan in het Nederlands. De volledige website kan worden omgezet in het Oekraïens.

Samen met gemeente Haarlemmermeer helpt Team Sportservice de vluchtelingen richting de verenigingen.

Bied kinderen een veilige plek

Deze kinderen hoef je niet met handschoenen aan te behandelen: ze zijn niet van porselein, maar je kunt rekening houden (ook in je eigen voorbereidingen) met een aantal dingen:

 • Het plezier staat voorop: kinderen genieten ervan als ze mogen laten zien wat te kunnen en mogen delen wat ze graag doen.
 • Kind geëmotioneerd? Luisteren en troosten mag (pas op voor te veel fysiek contact) maar ga niet op de stoel van de psycholoog zitten. Speel niet te veel op de emoties in, want dat kan het verergeren.
 • Vraag ouders/begeleiders om te helpen; zet ze in want ouders/begeleiders willen ook graag wat betekenen en kunnen de afleiding vaak gebruiken.
 • Biedt een fysiek veilige omgeving en geef extra aandacht aan een warm welkom en duidelijke instructies:
  • Ouders mogen aanwezig zijn en toekijken
  • Deuren blijven open
  • Geef ze een time-out plek waar ze even tot zichzelf kunnen komen
  • Kunnen er vliegtuigen laag overkomen of wordt er geheid op een bouwplaats? Geef het vooraf even aan zodat ze hier niet van schrikken

Een goede voorbereiding helpt

Komen er vluchtelingen bij jou op de club, dan is het wel fijn om de taal een beetje te verstaan en spreken en meer te weten over de Oekraïense cultuur. Radboud in’to languages biedt daarom een gratis webinarreeks aan waarin je kennis maakt met de taal en cultuur. Ze doen dit op 24 en 31 maart en 7 april van 16-17 uur. Met een basis van het Oekraïens zorg je er nog beter voor dat de mensen zich welkom, veilig en thuis voelen. 

Kijk op de website voor meer info en aanmelden. 

0
YOUR CART
 • No products in the cart.