HomeInformatiepakket Leefstijlloket

Informatiepakket Leefstijlloket

De buurtsportcoaches Gezonde Leefstijl van Team Sportservice gaan tijdens de inloopspreekuren van het Leefstijlloket met inwoners in gesprek en beantwoorden gratis en vrijblijvend alle vragen over een gezonde(re) leefstijl en bewegen. Samen wordt vervolgens gekeken naar passend aanbod, bijvoorbeeld in de vorm van een beweegactiviteit of leefstijlinterventie. 

Wandelen

Wandelen is iets voor bijna iedereen, wandelen is toegankelijk en heeft veel gezondheidsvoordelen. Elke dag een half uurtje matig tot intensief bewegen in de buitenlucht is goed voor het lijf en hoofd.

Buurtsportcoaches Wandelen zetten zich in om zoveel mogelijk inwoners van Hilversum aan het wandelen krijgen. Bij buurtsportcoaches Wandelen kun je terecht als je graag wilt gaan wandelen en daar een steuntje in de rug bij nodig hebt. Samen kijken we waar, wanneer en met wie je wilt wandelen.
• Oorspronkelijk georganiseerd voor mensen met diabetes is de Wandelchallenge Hilversum nu voor iedereen die zich fitter en gezonder wil voelen. Er wordt 20 weken lang gewandeld in de mooie omgeving van Hilversum.

Bewegen en mentaal welbevinden

Bewegen en sporten zijn gezond en vaak ook een goede manier om met anderen in contact te komen. Versa Welzijn ondersteunt diverse beweegactiviteiten voor volwassenen. In en vanuit de wijkcentra organiseren diverse organisaties, maar ook enthousiaste buurtbewoners, diverse sport- en beweegactiviteiten, variërend van koersballen tot wandelgroepen. In veel gevallen is er na afloop gelegenheid om samen nog wat te drinken. Kwintes organiseert in Hilversum het netwerk Samen Sterk, een netwerk van 8 à 10 mensen die elkaar ontmoeten onder begeleiding van een netwerkcoach met de mogelijkheid voor een gezamenlijke activiteit.

Zingeving

Wil je graag iets zinvols doen voor een ander, jezelf verder ontwikkelen, je sociale netwerk uitbreiden of heb je een andere motivatie? Dan is vrijwilligerswerk wellicht iets voor jou. Neem voor advies over vrijwilligerswerk dat bij je past contact op met de Versa Vrijwilligerscentrale.

Sporten en bewegen

• Hilversum kent een uitgebreid aanbod aan sportverenigingen en overige sportaanbieders. De buurtsportcoach Gezonde Leefstijl heeft het overzicht en kan adviseren over een passende sport- of beweegactiviteit voor jou.
• Blijven bewegen op latere leeftijd, houd je langer mentaal en fysiek fit. Speciaal voor deze doelgroep is een boek ontwikkeld met al het beweegaanbod voor de Hilversumse 60-plussers: Beweegaanbod 60+ 2022 voor inwoners Hilversum. In gemeente Hilversum zijn ook buurtsportcoaches 60+ actief. Zij kennen het 60+ beweegaanbod uit de buurt en organiseren verschillende activiteiten.

Voeding

Wil je gezonder eten en werken aan een gezonder gewicht? In de gratis cursus ‘Voel je goed!’ van voor volwassenen krijg je adviezen en lessen in makkelijke taal over gezond eten en bewegen.

Aangepast sporten

Bewegen is goed voor iedereen, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, is het niet altijd makkelijk om een sportactiviteit te vinden die geschikt én leuk is. Speciaal voor mensen met een beperking heeft Team Sportservice de Beweegwijzer Aangepast Sporten ’t Gooi 2022 ontworpen. Klik hier voor meer informatie en advies.

Leefstijlinterventies

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) richt zich op duurzaam verbeteren van de leefstijl van mensen met (een verhoogd risico op) obesitas. Sinds januari 2019 is de GLI opgenomen in het basispakket voor zorg. Deelname aan erkende GLI wordt daarmee vergoed vanuit de basisverzekering en kosten voor deelname gaan niet van het eigen risico af. Wel is een verwijzing van de huisarts nodig. Een belangrijk doel van de begeleiding door een leefstijlcoach is zo snel als kan een gezondere en actievere leefstijl te bereiken en vooral te behouden.

Financiële regelingen

De gemeente Hilversum kent een regeling voor inwoners met een laag inkomen. De activeringsregeling ondersteunt inwoners van 18 jaar of ouder, zodat zij kunnen meedoen aan maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten.