HomeNieuwsMaak kennis met Walking Football & Walking Sport

Maak kennis met Walking Football & Walking Sport

Vijf vragen aan Cees Zeilemaker

Leeftijd: 69 jaar
Trainer Walking Sport en Walking Football
Sinds: Walking Football nu 4 jaar, Walking Sport sinds een half jaar

  1. Cees, vertel eens wat doe je precies?
    Ik geef training aan een groep ouderen volgens de ASM (Athletic Skills Model) denkwijze. Ik ben opgeleid via het Ouderenfonds en ben mijn trainingsgroepen in samenwerking met hun opgestart onder de naam Oldstars. We komen eigenlijk gezellig samen met een bak koffie en tussendoor trainen we. Met Walking Football eindigen we altijd met een partijtje, met Walking Sport is dit anders ingericht, deze training is algemener en minder gericht op één bepaalde sport.
  2. Voor wie is het bedoeld en hoe groot zijn de groepen?
    Zowel voor mannen als voor vrouwen. Iedereen die in beweging wilt komen is welkom. De helft doet hiernaast ook nog een andere sport. 55+ is de startgrens die vanuit het Ouderenfonds is neergezet. Maar onze grootste groep is boven de pensioengerechtigde leeftijd. Tachtig procent is zelfs al ouder dan 70 jaar. Iedereen kan instromen, het niveau wordt aangepast aan de deelnemers. Als trainer merk ik dat ze steeds fitter worden. Je kunt uiteraard uitstappen als het even niet gaat. Als trainer probeer ik de mensen op hun eigen niveau te prikkelen. Je moet als trainer constant observeren hoe het met de deelnemers gaat. We hebben ook een aantal mensen met een prothese, drie hebben een nieuwe heup en één heeft een nieuwe knie. Alles staat in teken van het plezier en de gezondheid van de deelnemers. Uiteraard is er dus ook een AED aanwezig voor noodgevallen.

    Groepen
    Walking Football (WF): 25 deelnemers, 1 vrouw en de rest mannen, op dinsdag
    Walking Sport (WS): 34 deelnemers, ongeveer 50-50 verhouding man/vrouw, op donderdag
    Programma: 09.30 uur inloop met een kop koffie en dan om 10.00 uur beginnen. 90 minuten sporten en daarna weer gezellig samen afsluiten. De deelnemers zijn samen een hechte groep, de groep wordt alleen maar groter.

    Fotograaf: Fred Homan

  3. Wat vinden de deelnemers zo leuk aan Walking Football/Sport?
    De combinatie van het sociale contact, in beweging zijn en elke week andere oefeningen maakt het elke keer weer een feestje. Het sociale contact is een niet te onderschatten factor, ze komen nieuwe mensen tegen en dat is toch wat we vaak leuk vinden. Het is constant lachen onderling, plezier staat voorop. Ook het feit dat ieder op zijn niveau kan meedoen is een pluspunt voor de deelnemers. Door het alsmaar groeiende netwerk hebben we als groep ook steeds meer materialen. Her en der wordt er wat gesponsord door diverse partijen. Zo kunnen we steeds nieuwe vormen aan blijven bieden.
  4. Wat is het voordeel voor verenigingen?
    Het voordeel is dat er binding is of ontstaat met de vereniging waar we het doen. Ongeveer 50% van de deelnemers zijn vrijwilliger geworden voor de club, de meeste zitten in de onderhoudsploeg. Dan praat je al snel over meer dan 20 mannen/vrouwen. Tevens is er reuring op de club in de uren waarop het meestal minder druk is.
  5. Kan elke vereniging zomaar een groep starten?
    Ja, in principe kan elke vereniging dit starten. Regel wel een goede ondergrond (liefst kunstgras of indien binnen; een sporthal), dat is belangrijk en veilig met deze doelgroep. Een goede trainer vind je vaak wel binnen het netwerk van de vereniging. Deze persoon kan via subsidies uit het Sportakkoord geschoold worden. Ook kan er vanuit het Ouderenfonds een opstartsubsidie aangevraagd worden. Dus wanneer je als vereniging graag iets wilt doen voor je (oud-)leden dan is Walking Sport een laagdrempelige manier om hiermee te starten!

Enthousiast geworden door het verhaal van Cees? Mail voor de mogelijkheden naar jmeester@teamsportservice.nl.