HomeNieuwsIs uw sportvereniging al rookvrij?

Is uw sportvereniging al rookvrij?

GGD Zaanstreek-Waterland helpt verenigingen rookvrij maken 

Zoals u wellicht weet sterven er jaarlijks 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken en raken iedere week opnieuw honderden kinderen in Nederland verslaafd. Roken kan ernstige ziekten veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten. Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Ondanks deze feiten wordt het nog steeds te normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken. Daar wil de Rookvrije Generatie verandering inbrengen.

Sportverenigingen spelen een belangrijke rol

Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn. Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken.
Sportverenigingen spelen hierin een belangrijke rol. Dit is dé plek waar jong en oud samenkomt, plezier maakt en werkt aan een gezonde leefstijl. En daar hoort roken niet bij! Gelukkig geven steeds meer volwassenen én kinderen aan dat sporten en roken niet samen gaan. En inmiddels zijn al tientallen verenigingen in Zaanstreek-Waterland (op weg naar) rookvrij. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee, maar we zijn er nog niet! De gezamenlijk ambitie is dat in 2025 alle sportverenigingen rookvrij zijn. Om dit doel te halen en kinderen rookvrij te laten opgroeien, sporten en spelen, helpen we graag bij het rookvrij maken van uw vereniging.

Ondersteuning door GGD

Wilt u ook stappen zetten richting een rookvrije vereniging? De projectleider van het GGD kan u hierbij ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van informatie- en communicatiematerialen voor leden, vrijwilligers en bezoekers, stappenplannen voor het succesvol rookvrij maken van de vereniging en praktijkvoorbeelden van andere rookvrije sportverenigingen.

Online inspiratiesessie over de gezonde sportomgeving

Op 18 februari organiseren NOC*NSF, Team:Fit en GGD Zaanstreek-Waterland een Online Inspiratiesessie over het belang van een gezonde sportomgeving. Een van de onderdelen is een rookvrij terrein. De sessie vindt plaats van 19.00 tot 21.00 uur en aanmelden kan hier.

Laten we samen op weg gaan naar een rookvrije generatie!

Contactpersoon GGD Zaanstreek-Waterland, projectleider rookvrije omgeving
Dianne van der Lans
M 06 57 94 11 29
E dvanderlans@ggdzw.nl
W www.ggdzw.nl