HomeNieuws10 redenen om je accommodatie nog dit jaar te verduurzamen

10 redenen om je accommodatie nog dit jaar te verduurzamen

Duurzame sportaccommodaties zijn niet alleen goed voor het milieu vanwege de verminderde uitstoot van CO2, ze zijn ook interessant voor sportverenigingen zelf. We zetten tien redenen op een rij waarom je sportaccommodaties verduurzamen zoveel voordelen biedt. 

1. Kostenbesparingen

Sportverenigingen verbruiken veel energie, de energierekening is dan ook flink. Met het verduurzamen van je vereniging kun je op jaarbasis een flinke besparing realiseren.

2. Subsidies

Zowel op landelijk als lokaal niveau kun je als vereniging in aanmerking komen voor diversie subsidies op het thema verduurzaming. Op deze manier kunnen initiatieven (gedeeltelijk) worden bekostigd.

3. Onderscheidend van anderen

Het onderwerp duurzaamheid in de sport is nog relatief nieuw. Dit biedt kansen voor sportverenigingen om zich te onderscheiden van de rest en laten zien dat ze in maatschappelijke betrokkenheid investeren.

4. Ledenbinding

Een sportvereniging die zich actief bezighoudt met verduurzaming weet wat belanghebbenden (zoals sponsoren, leden en bond) willen en wat hun eisen zijn. Wanneer je hen actief betrekt bij het verduurzamingsproces is de vereniging aantrekkelijker voor zowel bestaande als nieuwe leden.

5. Vrijwilligers

Leden, sponsors en ouders hebben vaak al bepaalde vakkennis of interesse in het thema verduurzamen. Daarmee heb je de kracht om als vereniging te verduurzamen al deels in huis. Op het moment dat zij betrokken worden in het proces zullen zij geneigd zijn om een vrijwillige bijdrage te leveren aan de vereniging.

6. Aantrekkelijk voor bestaande sponsors

Verduurzaming kan extra waarde bieden voor sponsors van de club. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde diensten van sponsors worden ingezet. Denk aan het installatiebedrijf dat sponsor is en een extra waarde kan bieden door de HR-ketel of zonnepanelen te plaatsen.

7. Nieuwe sponsors

Naast de extra waarde voor bestaande sponsors is verduurzamen ook aantrekkelijk voor nieuwe sponsors. Het sponsoren van duurzame verenigingen levert meer positieve publiciteit op en is daardoor aantrekkelijker voor bedrijven.

8. Verantwoordelijkheid

Duurzaamheid komt steeds meer op de kaart. We moeten met z’n allen een steentje bijdragen. Als vereniging ben je in die zin ook verantwoordelijk om in deze ontwikkeling mee te gaan. Daarnaast verwachten overheden en leden ook steeds meer acties rondom duurzaamheid van verenigingen.

9. Positief imago

Met een actief verduurzamingsbeleid werk je ook aan een positief imago. Op het moment dat je als vereniging je maatschappelijke functie uitbreidt, levert dit ook goodwill op bij leden, sponsors en de gemeente.

10. Maakt je club sterker

Naast alle bovengenoemde praktische redenen om je sportvereniging te verduurzamen is het ook gewoon heel leuk. Je doet het niet alleen, maar met mensen die ook gemotiveerd zijn om de vereniging te helpen. Het maakt je club op alle fronten sterker.

Kosteloze ondersteuning

Team Sportservice helpt je graag om de sportvereniging te verduurzamen en kan tot en met 31 december 2020 een gratis ondersteuning aanbieden. Dit is dankzij een budget van het Ministerie van VWS. Met hulp van een procesbegeleider die gespecialiseerd is in het begeleiden van sportorganisaties op het gebied van duurzaamheid doorloop je met je vereniging een stappenplan. De verenigingen kunnen het budget voor het begeleidingstraject aanvragen via Team Sportservice of door via de Adviseur Lokale Sport Jordi Meester.