HomeNieuwsVijf tips om het nieuwe jaar fit te starten

Vijf tips om het nieuwe jaar fit te starten

Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan. Wat zijn de goede voornemens voor dit 2023? Voor veel mensen staat gezonder leven hoog op het lijstje. We willen graag gebalanceerd eten, meer rust nemen en meer bewegen. Om je te helpen bij dit doel geven wij 5 tips om fit het nieuwe jaar in te gaan. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Tip 1️⃣ Maak een concreet plan

Ga er eens goed voor zitten. Vraag jezelf af wat jij bedoelt met vaker bewegen of meer sporten. Wil je dagelijks wandelen? Liever twee keer per week hardlopen? Of juist elke ochtend de dag starten met een work-out.

Let op: bedenk wat haalbaar voor jou is. Als je doel niet realistisch is, houd je dat niet lang vol. Wees eerlijk naar jezelf.

Tip 2️⃣ Kies een sport die bij je past

Als je meer wilt bewegen/sporten is het belangrijk dat je iets doet waar je enthousiast van wordt. Als je dagelijks wilt hardlopen, maar je hebt een hekel aan rennen, gaat het heel lastig worden om het voornemen vol te houden. Kies daarom iets waar je plezier in hebt. Misschien is het wel leuk om mee te doen aan een groepsactiviteit ipv een individuele sport.

Tip 3️⃣ Maak het zo makkelijk mogelijk

Nu je jouw plan concreet hebt, is het zaak om de goede voornemens zo leuk mogelijk te maken! Je zult vast niet altijd zin hebben om in beweging te komen, maar als je dan ook nog een aantal drempels over moet, zakt de moed je al snel in de schoenen. Maak het sporten dus toegankelijk en makkelijk voor jezelf.

TIP: plan voor jezelf een dag en tijdstip in wanneer je wilt gaan sporten. Geen tijd om te sporten is geen excuus meer

Tip 4️⃣ Motiveer jezelf

Hoe lekker je ook in het ritme zit, er zal altijd een moment komen dat je minder gemotiveerd bent of helemaal geen zin hebt. Het is dan wel belangrijk om de motivatie terug te vinden en vol te houden. Probeer iets te vinden om jezelf te motiveren.

TIP: luister naar een motiverende podcast, maak afspraken met een trainingsmaatje of stel een beloning voor jezelf in.

Tip 5️⃣ Spread the word!

Een frisse start en een doel stellen voor jezelf is iets om trots op te zijn. Aarzel niet om dit te delen met jouw familie, vrienden, collega’s of kennissen. Deel jouw sportactiviteiten met anderen, vertel erover en schrijf jouw progressie op. Je mag trots zijn op jezelf!

Heb jij hulp nodig?

Kom langs bij het Leefstijlloket in Medisch Centrum Nieuw Zuid of Oost voor informatie en bezoek één van de inloopspreekuren voor een gratis adviesgesprek met de buurtsportcoach Gezonde Leefstijl.