HomeNieuwsSportontmoeting ‘Hilversum in Beweging’

Sportontmoeting ‘Hilversum in Beweging’

Donderdag 18 april werd voor de 24e keer de Sportontmoeting georganiseerd in de Burgerzaal van het Raadhuis. Mensen uit de sport, het onderwijs, maatschappelijke betrokken organisaties en de politiek kwamen samen om te praten over sport in Hilversum. Het programma stond volledig in het teken “Hilversum in Beweging”.

Aanwezigen konden zich vooraf aanmelden voor een sessie van buurtsportcoach Fietsen Gerda Postma, JOGG-Teamfit coach Natasja Netten of clubkadercoaches David Tijnagel en Jolijn Remmelink. De avond werd afgesloten met het prachtige sportverhaal van wereldkampioen schaatsen; Barbara de Loor.

Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst

JOGG-Teamfit richt zich op het stap voor stap gezonder maken van o.a. de sportomgeving. JOGG-Teamfit coach, Natasja Netten, komt kosteloos naar jouw locatie voor advies op de thema’s voeding, rookvrij en alcohol. Tijdens de interactieve sessie liet de JOGG-Teamfit coach de aanwezigen nadenken over de verschillende belangrijke aspecten van een gezonde omgeving.

“Toen ik de aanwezigen de vraag stelde: ‘wat betekent een gezonde sportomgeving voor jullie?’ Kwam vooral gezonde voeding, gezonde dranken, rookvrije omgeving en plezier naar boven.”
– Natasja Netten, JOGG-Teamfit coach

Na afloop kon iedereen verschillende gezonde(re) snacks en dranken proeven. De reacties waren positief; de producten smaakten prima en waren niet minder lekker dan de ongezonde varianten. Iedereen was erg enthousiast en één deelnemer had zelfs al meegedaan aan een JOGG-Teamfit traject.

Kom in contact met Natasja Netten

Heel Hilversum Fietst!

Fietsen levert een positieve bijdrage aan de vitaliteit, het sociale netwerk en zelfredzaamheid van inwoners. De buurtsportcoach Fietsen zet zich in om zoveel mogelijk inwoners van Hilversum veilig aan het fietsen te krijgen en te houden. Dit doet Gerda Postma door middel van het organiseren van fietsactiviteiten om inwoners vanaf 18 jaar (weer) veilig te laten fietsen. Daarnaast start zij in 2024 het programma Doortrappen in Hilversum voor senioren; Fietsen tot je 100ste!

‘Iedereen deed leuk mee en de reacties waren positief! De aanwezige inwoners van Hilversum vinden het fijn dat de gemeente dit oppakt, uitzet en laat uitvoeren. Ook zijn er potentiële samenwerkingspartners uit de sessie gekomen en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee.”
– Gerda Postma, buurtsportcoach Wandelen

Kom in contact met Gerda Postma

Plezier bij Trainers en Sporters

Tijdens de presentatie clubkadercoaching gaven David Tijnagel en Jolijn Remmelink meer uitleg over het traject en de voordelen voor verenigingen. Gemeente Hilversum zet zich in om de trainers langs het veld een goede didactische en pedagogische opleiding te geven, zodat sporters meer plezier ervaren tijdens trainingen. Hierdoor staat de vereniging goed op de kaart, blijven trainers langer met plezier training geven en blijven sporters langer sporten.

“Wij kregen veel positieve reacties tijdens en achteraf. Het was een leuke groep trainers en bestuursleden, waardoor we ook direct tijdens de presentatie al met ze in gesprek konden gaan. De week na de sportontmoeting hebben al meerdere verenigingen hun interesse getoond. Een mooie basis om mee te werken!”
– Jolijn Remmelink, clubkadercoach

Kom in contact met de clubkadercoaches

‘Mijn weg naar Goud’

Om de avond compleet te maken nam wereldkampioen schaatsen, Barbara de Loor, ons mee in haar verhaal. Een sportcarrière met ups en downs. De Loor nam zes keer deel aan het WK Allround. Ze veroverde voornamelijk de vierde plek en eindigen meer naast dan op het podium. Jarenlang had Barbara last van een hartritmestoornis, door een aangeboren hartafwijking. Hoe meer en hoe harder ze trainde, hoe meer last ze kreeg.

“Mijn hart beperkte me op een gegeven moment zo, dat ik een keuze moest maken: stoppen met schaatsen op topniveau, of een ingreep aan mijn hart. Ik besefte dat als die ingreep zou slagen, ik misschien wereldkampioen kon worden.”

In de periode 2000-2002 werd Barbara geopereerd en startte vervolgens met revalideren. Door de zware ingreep was het vertrouwen om voluit te kunnen schaatsen weg. Gelukkig had ze een waanzinnig team om haar heen die de juiste dingen op het juiste moment zeiden. Ze ging ervoor.

“Met talent kom je ver, maar motivatie en doorzettingsvermogen brengt je verder”

In 2005 pakte ze eindelijk, na heel hard werken om terug te komen op haar niveau, de titel. Barbara werd wereldkampioen op de 1000 meter. Zonder die ingreep was dat nooit gelukt. Inmiddels is Barbara gestopt met topsport, maar ze sport nog regelmatig. Ze is ambassadeur van de Hartstichting en loopt elk jaar met haar vriendinnen mee met de Hartstocht van de Hartstichting. Daarnaast geeft ze in de winter nog schaats-clinics en is zij sinds 2023 de presentatrice van ‘Nederland in Beweging’.

“Het presenteren van Nederland in Beweging sluit perfect aan op het werk dat ik doe sinds ik ben gestopt met schaatsen: het in beweging brengen van mensen, van jong tot oud.”

Het ‘in beweging brengen van mensen’ deed ze ook tijdens de Sportontmoeting in Hilversum. Als afsluiter van een mooie avond, gingen de voetjes van de vloer en kregen alle aanwezigen een voorproefje van een lesje ‘Nederland in Beweging’.

Team Sportservice bedankt alle aanwezigen en sprekers voor hun interesse en enthousiasme. In het bijzonder bedanken wij gemeente Hilversum voor de organisatie van deze Sportontmoeting. Samen zetten wij ‘Hilversum in Beweging’.