HomeNieuws30 dagen gezonder, welke uitdaging ga jij aan?

30 dagen gezonder, welke uitdaging ga jij aan?

Over wat gezond is, kunnen we heel lang praten. Maar over wat voor jou gezonder is, hoef je vast niet lang na te denken. Dat weet je wel. Maar weten is nog geen doen. Door een maand lang een gezonde uitdaging vol te houden, wordt het makkelijker dat ook in de toekomst te blijven doen. 

Sinds een aantal jaar organiseert de GGD in maart de actie ‘30dagengezonder’. De actie heeft als doel om gewoontegedrag te doorbreken; mensen op een positieve manier stimuleren het heft in eigen hand te nemen door een gewoonte te kiezen om aan te pakken en hen een succeservaring te geven. Tegelijkertijd willen ze mensen laten zien dat ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan hun gezondheid en dat heel veel activiteiten invloed hebben op gezondheid. 

Op 29 februari organiseerde buurthuis ZO-Samen een bijeenkomst met een spreker van de GGD die het programma met een prachtig werkboek toelichtte. Ook was er een gezondheidsmarkt waar aanwezigen voor vragen en meer informatie terecht konden. Wij van Team Sportservice waren uiteraard ook aanwezig om ons steentje bij te dragen. Zo namen wij de mensen mee in de positieve effecten van bewegen en welke impact dit heeft op je dagelijkse leven heeft, gaven wij meer informatie over de toegankelijkheid en mogelijkheden van de leefstijlloketten en werden er valrisico testen gedaan.  

Meer groente

Met alle informatie en een prachtig werkboek op zak gingen de ‘30dagengezonder’ op 1 maart in. Ook als buurtsportcoach kan een gezondheidsdoel uitdagend zijn. Zo had Ellen Steusel, buurtsportcoach Wandelen, als doel om dagelijks 300 gram groente te eten. Dat is gelukt met kleine aanpassingen in haar dagelijkse gewoonten toe te passen. Te beginnen bij meer groente en rauwkost in huis te hebben en toe te voegen aan andere eetmomenten, zoals plakjes komkommer en tomaat op brood of ontbijt smoothies maken met pompoen en appel en groente als tussendoortje eten.  

Meer bewegen

Voor veel mensen mensen is ‘meer bewegen’ een doel. Dat kan ook uitdagend klinken, maar is voor iedereen haalbaar. In kleine stapjes denken. Want elke stap meer dan gister is er één! Wil je ook meer bewegen? Wandelen kan een goed begin zijn. Zeker in een groep. Want dan doe je het samen en haalt dat de druk van het doel af omdat het sociale aspect meer waarde krijgt.

Wil je meer weten? Neem gerust contact op met een van de buursportcoaches.  

Buurtsportcoaches Wandelen