HomeNieuwsValkenburgschool leert Scoren voor Gezondheid

Valkenburgschool leert Scoren voor Gezondheid

Bij Scoren voor Gezondheid tekenen kinderen uit de bovenbouw van de basisschool een contract met voetballers uit de eredivisie. Gedurende twintig weken doen de kinderen hun best om op een gezonde manier te leven. Dat betekent gezonde voeding en voldoende beweging. De kinderen uit groep 6 van de Valkenburgschool in Heemstede hebben meegedaan aan het project. Ze zijn natuurlijk (bijna) allemaal voor Ajax!

Doel van het project is kinderen uit groep 6,7 en 8 van de basisschool actief te laten werken aan hun gezondheid. Daartoe tekenen ze een contract met voetballers uit de Eredivisie waarin ze beloven zich voor een periode van 20 weken in te zetten voor een gezondere levensstijl. Ze krijgen dan onder andere een begin-en een eindclinic bij een van de achttien clubs uit de Eredivisie. Voor de leerlingen van de Valkenburgschool was AJAX een logische keuze.  Gedurende de projectperiode is er op school, onder leiding van juf Nathalie en een aantal fanatieke ouders en stagiaires,  veel aandacht besteed aan gezonde voeding en bewegingsleer. Afsluitend ontvingen de kinderen van de Valkenburgschool een diploma van hun Ajax helden. Wat vonden de kinderen zelf van Scoren voor Gezondheid?Roxy (9): “De clinic bij Ajax was het leukste”“Ik vond een contract erg spannend. Je moet je net als een voetballer aan het contract houden. Ik houd me er heel erg goed aan. Eerst zat ik bijvoorbeeld wel een uur achter de computer en nu nog maar een kwartier. En nu is mijn lievelingseten lasagna in plaats van patat. Ik sport zelf best veel want ik houd van tennis en voetbal. De clinic bij Ajax was het leukste van het project. Iedereen praatte erover na schooltijd. Harold Verwoert was heel grappig en heeft ‘cool’ op onze t-shirts geschreven.Robin (10): “De bokshandschoenen stonken wel een beetje.”“we hebben veel leuke dingen gedaan met de klas. Er hangt nu bijvoorbeeld een grote schijf van vijf in de klas die we hebben gemaakt. Ook is er een week bijgehouden wie er allemaal hadden ontbeten. Iedere vrijdag gingen we schaatsen. Eerst krijgen we les en daarna is het vrij schaatsen. Ook zijn we in Hoofddorp bij een sportschool geweest. Daar hebben we een streetdance gedaan en gebokst. Boksen was erg leuk, maar de handschoenen stonken wel een beetje. Ik vind het heel lekker om veel te bewegen en buiten te spelen.”Britt (10): “Ik neem nu soms twee scheppen extra groente”“ik heb best veel geleerd van Scoren voor Gezondheid. Dat je minder moet snoepen en gezond moet eten. Ik at eerst bijna helemaal geen groente, maar nu neem ik soms wel twee scheppen extra. Verder mogen we geen chocola meer mee naar school, dus neem ik nu een kapitein Koek mee. Je moet proberen een ding van iedere schijf te eten in de schijf van vijf. Het bezoek bij Ajax vond ik het leukste. De spelers hadden toen net een straftraining waardoor we ze in het echt konden zien.
Toen Leonardo wegliep, rende iedereen achter hem aan. Gelukkig hebben we nog wel een handtekening van hem gekregen.Matthijs (9): “Het contract is super belangrijk”“Ik was altijd al erg veel aan het sporten. Ik doe aan honkbal en karate. Het contract is super belangrijk en daarom houd ik me er ook goed aan. Ik ga bijvoorbeeld veel buitenspelen en als het regent, dan speel ik samen met mijn vader op de Nintendo Wii. Dat is computeren en bewegen tegelijk. Je krijgt er echt wel spierpijn van! Waar je ook ontzettend moe van word, is touwtje springen met je karateband.”
De organisatie was zeer tevreden over de inzet van zowel de leerlingen als de docenten en vrijwilligers van de Valkenburgschool. Bij een bezoek aan de Valkenburgschool door de organisatie werden zij zelfs gecomplimenteerd over de vele activiteiten die zij gezamenlijk hadden ondernomen.
Ook de vele blauwe petjes van de Valkenburgschool, tijdens het bezoek aan Ajax, had de nodige indruk gemaakt bij de organisatie. “Het was duidelijk te zien dat de Valkenburgschool een gezellige, actieve en hechte school is en die veel belang hecht aan een gezonde leefstijl voor haar leerlingen”.
Als ouder bent u natuurlijk betrokken bij de gezondheid van uw kind. Soms kan het erg lastig zijn om kinderen te stimuleren om voldoende te bewegen en gezond te eten.
Om te beginnen kunt u het goede voorbeeld geven. En niet te gemakkelijk toegeven als zij vragen om snoep en snacks. Natuurlijk wil een kind televisie kijken en computerspellen spelen, daar is niets mis mee. Maar alles met mate. Want als kinderen ongezond eten en te weinig bewegen hebben zij daar hun hele verdere leven last van.
Er zijn voetballende zwaargewichten voor nodig geweest, maar Tim de Cler, Urby Emanuelsson, Demy de Zeeuw en hun collega’s uit de Eredivisie zijn er ook dit jaar in geslaagd kinderen sportiever te maken. De ruim 1600 kinderen die afgelopen voetbalseizoen meededen aan Scoren voor Gezondheid zijn fitter geworden. Meer bewustwording over gezond leven, minder vet, meer fruit, minder suikerdranken en meer bewegen leidden tot een betere conditie bij deze jonge doelgroep.
Scoren voor Gezondheid wordt geleid en gecoördineerd door de Stichting Meer dan Voetbal, het Nationaal Instituut voor Gezondheidbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het Nederlands instituut voor Sport en Bewegen. Partners in het project zijn het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Sponsor Bingo Loterij en de Eredivisie (ECV).