HomeNieuwsKR&ZV Het Spaarne al 7,5 jaar actief met jeugdbestuur

KR&ZV Het Spaarne al 7,5 jaar actief met jeugdbestuur

De gemeente Heemstede en Team Sportservice Zandvoort vinden het belangrijk om jongeren te behouden voor de sportverenigingen. Dit doen zij onder andere via het project WhoZnext. Op dinsdag 26 juni werd door Team Sportservice een thema avond georganiseerd met als thema het betrekken van jongeren bij de vereniging.

Jongerenteam Het Spaarne al 7,5 jaar actief

Bij KR&ZV Het Spaarne werd in 2011 een Jeugdcommissie bestaande uit jongeren gevormd. Zij volgden een starttraining van Team Sportservice en gingen enthousiast aan de slag met het organiseren van activiteiten voor de jeugd. De vereniging deed de naam van het project, WhoZnext, eer aan. Ruim 7 jaar later bestaat het team, dat regelmatig van samenstelling wisselde, nog steeds. Daan van der Biezen, inmiddels de 18 gepasseerd, is de aanvoerder van het jongerenteam. Hij vertelt tijdens de themabijeenkomst enthousiast: “We organiseren zo’n 4-5 activiteiten per jaar, voor en door de jeugd. Bijvoorbeeld een BBQ, karaoke, een kerstgala waarbij wij zelf koken en een frituuravond. Omdat wij zelf jong zijn weten we goed wat jongeren aanspreekt en lukt het ook hen te enthousiasmeren om deel te nemen.”

Véronique Homs begeleidt als Jeugdcommissaris de jongeren. “Op de vereniging hebben wij zo’n 1.000 leden, waarvan 10% jeugd. Bijzonder van de roeisport is dat kinderen pas als 12-jarige kunnen beginnen. Veel van onze jeugdleden gaan uiteindelijk studeren, maar komen bijna allemaal na hun 30e weer terug bij de vereniging.” Verenigingsadviseur Hubert Habers laat met zijn presentatie zien dat de studie niet de enige reden is waarom jongeren kunnen afhaken. Vaak zoeken de verenigingen de schuld voor het afhaken van jongeren bij externe factoren. Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de jongeren echter stopt omdat zij het niet meer naar hun zin hebben op de vereniging. Verenigingen die jongeren actief betrekken lukt het beter jongeren te behouden. Het project WhoZnext is daar een uitstekend middel voor. Heemsteedse verenigingen die met dit project, waarbij een groep jongeren van 14-20 jaar leuke activiteiten gaat organiseren, aan de slag willen, kunnen contact opnemen met Hubert via hhabers@teamsportservice.nl.