HomeNieuwsWinterwandeling, wat trek ik aan?

Winterwandeling, wat trek ik aan?

wandelschoenen in de winter

Koud, nat, wind en nog vroeg donker ook. Het is winter. Winkeliers van wandelspullen zeggen vaak; ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Ron Buisman, buurtsportcoach Wandelen, is het daar mee eens. Maar wat moet je dan aan tijdens zo’n natte, koude en winderige winterwandeling?

“Met goede spullen kom je door het meeste weer wel heen. Maar als je bij de winkelier naar binnen loopt en je gaat de goede spullen kopen, dan kom je met een behoorlijk lichtere portemonnee weer buiten. Voor veel van ons is dat toch al snel te gek. Wel met één kanttekening: je kan beter meer geld kunt uitgeven aan één keer iets goeds kopen dat lang meegaat, dan je geld uitgeven aan rommel. Duurzaam dus.”

Als je gaat wandelen wil je geen last hebben van de: kou, regen en wind. Nee, je wilt: warm, droog en winddicht. Kleding kan daar voor zorgen, als je werkt met laagjes. Elke laag biedt je de mogelijkheid om aan te passen aan het weer. Van hoofd tot schouders en van knie tot teen.

Tips voor het hoofd

“Draag een muts van synthetisch materiaal die ook je oren bedekt. Een warm hoofd werkt een stuk beter dan een koud bibberhoofd. Waarom synthetisch? Wol is ook heel fijn, maar als het eenmaal nat is is het koud en wordt het voorlopig niet droog. Duur, welnee. De UNOX muts is helemaal prima. Bij nattigheid gebruik je een capuchon (wel strak aantrekken, anders helpt het niet) of een regenmuts. 

Tips voor de romp

“Hier komen de laagjes in beeld. Een t-shirt met lange mouwen (HEMA of Zeeman) met daarover een thermoshirt. Dan een fleece en tenslotte een windjack of jack met voering. Bij de bovenste laag zorg ervoor dat het rondom nek, polsen en heupen afsluit. Als het koud is en de wind kan naar binnen waaien dan doet ie dat ook. 

Zorg voor regenkleding. Zolang je niet op meerdaagse expedities gaat is regenkleding van de HEMA of ANWB goed genoeg. Zelf geef ik de voorkeur aan een poncho (ventileert en bedekt ook je rugzak), maar daar verschillen de meningen over. Handschoenen die wind- en waterdicht zijn. Meestal niet de meest elegante modellen maar nat en of wind is koud.”

Tips voor de benen 

“Bij gewone kou volstaat een wandelbroek prima. Is het echt heel koud, dan kun je een regenbroek erover aandoen. De regenbroek houd namelijk de wind buiten en dat scheelt. Een lange thermolegging kan natuurlijk ook. Nu we het woord ‘legging’ toch hebben laten vallen, wil ik daar wel een lans voor breken. Met name mannen voelen zich opgelaten met zo’n ding, maar geloof me: het loopt echt veel prettiger als je voor de serieuze lange afstand wil gaan. Geen naden, geen geflodder. Gewoon strak en gaan!”

Tips voor de voeten

“Ja, hier mag je dan wel een keer geld uitgeven. Goede wollen wandelsokken lopen echt lekkerder (en ze ruiken niet), maar neem op een langere tocht een extra setje mee. In de winter loop je op waterdichte hoge wandelschoenen. Want nat is koud.”

Extra tip: neem een rugzakje mee! Daar kan je de laagjes indoen als je ze niet nodig hebt. Een tas ook ook altijd handig voor wat eten en drinken tijdens een stop onderweg.

Wandel ze!