HomeNieuwsWeesper T.C. eerste vereniging met dementievriendelijkheid certificaat

Weesper T.C. eerste vereniging met dementievriendelijkheid certificaat

Eerste dementievriendelijke tennisvereniging in Nederland

Goed nieuws voor de tennisvereniging in Weesp, zo mochten ze vorige maand het certificaat ‘Dementie Vriendelijk’ in ontvangst nemen. Ook hebben ze met trots de deursticker ‘samendementievriendelijk.nl’ op de voordeur van het clubhuis mogen plakken. Deze benoeming is een mooie beloning voor de club die zich nu de eerste dementievriendelijke tennisvereniging in Nederland mag noemen.

Dit is voortgekomen uit het initiatief om de lege momenten overdag op het park op te vullen. Jarenlang was het een wens van de vereniging om hier verandering in te brengen. In samenwerking met Vivium, waar de vereniging al langer een goede verstandhouding mee heeft, is Weesper T.C. zich bewust geworden van het onderbelichte probleem dat ouderen nog maar weinig bewegen. Na een bezoek aan het Alzheimer Café was de vereniging definitief om en wilde ze zich extra gaan inzetten voor deze kwetsbare doelgroep.

Plezier is belangrijk

Samen met buurtsportcoach Ingmar Kolbrink van Versa Welzijn en de actieve tennisschool Muller en van Dijk is het gelukt om iedere donderdagmiddag een sport activiteit op te zetten voor mensen met een beperking. Inmiddels is de groep al verder uitgebreid en zijn er al 15 fanatieke deelnemers actief, waaronder 3 met dementie.

Het aanbod van de lessen is uiteraard afgestemd op de doelgroep. De focus ligt niet alleen op de tennis techniek, maar ook om het plezier hebben in bewegen en actief bezig zijn met soortgelijken. Tijdens de les wordt er ook voldoende aandacht besteed of iedereen op eigen niveau goed mee kan komen. Uiteraard zijn er genoeg rustmomenten in gebouwd om even op adem te komen of wat te drinken.

Samenwerken leidt tot succes

Naast de goede samenwerking met de buurtsportcoach en de tennisleraar is het van belang om ook enthousiaste vrijwilligers in te kunnen zetten. Voor deelnemers met dementie wordt er gerekend op één vrijwilliger per deelnemer om zo de juiste begeleiding en ondersteuning te kunnen bieden. Hierdoor zijn er veel vrijwilligers nodig en zit de vereniging met 15 deelnemers wel een beetje aan de grens qua capaciteit. Natuurlijk wil de club het aanbod in de toekomst wel blijven uitbreiden.

Daarnaast heeft de vereniging twee sportrolstoelen ter beschikking gekregen van een tennisvereniging uit Rotterdam. Dit heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld een dame in een scootmobiel toch mee kan doen vanuit de sportrolstoel.

De samenwerking met de gemeente Weesp, die al sinds enkele jaren dementievriendelijk is, is heel prettig verlopen. De vereniging heeft een club avond georganiseerd om de training ‘Goed omgaan met dementie’ aan te kunnen bieden. Niet alleen de betrokken vrijwilligers, maar ook andere leden hebben daar met plezier aan deelgenomen. Na het volgen van die training heeft de vereniging werd het certificaat ‘Dementie Vriendelijk’ uitgereikt door Alzheimer Nederland.

Het advies van de vereniging in Weesp luidt dan ook; neem eens een kijkje op de website www.samendementievriendelijk.nl en bekijk wat jij voor jouw organisatie of vereniging kunt betekenen. De gouden tip: doe het niet alleen! Schakel de hulp van buurtsportcoaches en de gemeente in, maar ook van vrijwilligers en andere sportverenigingen.

Interesse?

Naast deelnemers met dementie is iedereen boven de 18 jaar welkom bij Weesper T.C. die niet in het reguliere sportaanbod terecht kan. Heb je interesse hebben om een keer een proefles te volgen? Neem dan contact op met de regiomedewerker aangepast sporten in ’t Gooi.

Ook verenigingen die meer informatie willen of interesse hebben om hetzelfde of een soortgelijk traject af te leggen kunnen contact opnemen met de regiomedewerker via onderstaande contactgegevens.

Wil je graag meer te weten komen over dementie, neem dan een kijkje op www.samendementievriendelijk.nl. Op de website wordt ook een gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ aangeboden.