HomeNieuwsWandelschoenen, belangrijke basis voor wandelplezier

Wandelschoenen, belangrijke basis voor wandelplezier

Nancy Sinatra zong het al in de jaren ’60: These Boots Are Made for Walkin’

Laarzen zullen best ergens goed voor zijn, maar voor een wandeling gaat het niets worden. Maar wat dan wel? Wanneer je op internet gaat zoeken kom je heel veel verhalen tegen over wat het ideale wandelschoeisel zou zijn. Het is gelukkig zo dat alle mensen verschillend zijn en dat er een heleboel soorten schoenen zijn. Dan wordt de perfecte match wel een lastig verhaal.

Welke schoen gaat nu bij jou passen?

Dat hangt heel erg af van het doel; loop je twee keer per dag een rondje met de hond of ga je voor een meerdaagse wandeling van 25 kilometer per dag. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat elke activiteit andere eisen stelt aan de schoen. Bij wandelschoenen die geschikt zijn voor langere afstanden hangt een ander prijskaartje dan schoenen voor af en toe een wandeling.

Wat zijn nu de belangrijkste dingen om op te letten?

Om te beginnen moet de schoen lekker lopen. Het lijkt een open deur, maar met alle andere factoren waar je op kan letten, is dit wel de belangrijkste. Zit de schoen niet lekker dan heb jij geen wandelplezier. Neem in de winkel dus de tijd om een paar rondjes te lopen.

In de winkel merk je al snel dat bij wandelschoenen wordt gewerkt met een lettercode. Schoenen met de code A is voor licht gebruik op gebaande paden. Ga je wat meer van de gebaande paden af dan is een A/B schoen een oplossing, waaraan je in Nederland (en met gewone wandelingen in het buitenland) ruim voldoende hebt. Zo loopt de code verder op tot de schoenen die je gebruikt in de bergen als je gletschers en rotsen bedwingt.

Waterdicht

Als je in Nederland wandelt zijn waterdichte schoenen van belang. Wanneer je een natte ondergrond hebt of bijvoorbeeld nat gras dan zal je al snel merken dat je met gympen snel natte voeten krijgt. Dat is niet prettig en bovendien heb je dan snel koude voeten.

Hoog of laag

Lage schoenen zijn vaak wat lichter wat makkelijker loopt. Een nadeel is dat je minder steun voor de enkels hebt en dat er van de waterdichtheid niet veel over blijft als het echt nat is. Wanneer je echt de natuur in gaat, zijn schoenen over de enkels aan te raden.

Gewicht

Het gewicht van schoenen is ook erg belangrijk. Één keer 100 gram optillen is misschien niet heel moeilijk. Maar als jij een langere wandeling loopt, zet je misschien wel 10.000 stappen. Bij elke stap til je de 100 gram van je schoenen. Gewicht verplaatsen is niet gratis, dat kost altijd veel energie. Let daarom zeker op het gewicht van de schoenen. Het loopt letterlijk lichter.

Profiel

Jij rijdt toch zeker ook niet op gladde banden? Zeker wanneer je buitenwandelingen maakt is het goed om te letten op het profiel en de rubbersamenstelling van de zool. Een goed profiel en een rubbersoort die grip geeft kan veel glijpartijen voorkomen. Het profiel kan je zien maar voor de rubbersamenstelling kun je met je vlakke hand over de zool gaan. Als je veel weerstand voelt, dan heeft het rubber goede grip.

Goede schoenen is wandelplezier! Daar gaat het toch om?