HomeNieuwsWord fit met de wandelchallenge

Word fit met de wandelchallenge

wandelchallenge hilversum

Op maandag 3 mei was de aftrap van alweer de 5e Hilversum Wandelchallenge. Wethouders Floris Voorink en Karin Walters waren hierbij aanwezig. Met dit wandelprogramma, onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge, loop je elke week gezamenlijk een afstand van 5, 7,5 of 10 kilometer.  De feestelijke afsluiting is op 25 september 2021. Op deze dag wandelen alle duizenden deelnemers uit het land tegelijk hun finaleloop. Ondertussen zijn de wandeltrainingen in volle gang, maar je kunt je nog aanmelden!

Wandelen gezond voor lichaam én geest

De Hilversum Wandelchallenge is onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge, een wandelprogramma van 20 weken van de Bas van de Goor Foundation. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de wandelingen oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes, maar iedereen die in beweging wil komen is nu van harte welkom. Wandelen is geschikt voor iedereen. Huisarts Jaap van der Horst: “Met wandelen kun je in korte tijd grote gezondheidsvoordelen behalen: een kleinere kans op diabetes, hart- en vaatziekten of depressieve klachten.“

Buurtsportcoaches lopen mee

Ook de gemeente Hilversum steunt de wandelchallenge. Buurtsportcoaches zijn dit jaar betrokken bij de organisatie van de wandelchallenge en lopen bijvoorbeeld als begeleider mee. Ook via vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn zijn er diverse wandelbegeleiders die meelopen. Wethouder Floris Voorink van gemeente Hilversum: “Het is ontzettend belangrijk om gezond te leven en lekker veel te bewegen. Zeker in deze coronaperiode waarin we veel thuis zitten. Sommige mensen hebben daar wat extra hulp bij nodig. Bijvoorbeeld door mee te doen met de Hilversum Wandelchallenge, waarbij men wekelijks onder begeleiding wandelt in de Hilversumse natuur.

Kies jouw afstand

De Wandelchallenge is een effectieve en vooral laagdrempelige manier om een gezondere en actievere leefstijl te bereiken door 26 weken achtereen minimaal eenmaal per week te wandelen. Dat kan in verschillende afstanden: 5, 7,5 of 10 kilometer. De deelnemers beginnen vaak met een kleinere afstand. Het einddoel (de challenge) is om in september de gekozen afstand vier dagen achter elkaar te kunnen lopen. “Ik wist niet dat elke week wandelen me zoveel zou op opleveren. Ik zit lekkerder in mijn vel, voel mij fitter en kijk uit naar de volgende gezellige wandeling”, aldus een deelnemer.

Samen lopen is leuker

Piet Douma, coördinator van de Wandelchallenge: “Daarnaast is het wandelen in groepsverband ook goed voor je sociale contacten. We hebben veel schik met elkaar. Nieuwe mensen komen in een warm bad, wij doen ons best om iedereen zich welkom te laten voelen. We drinken weleens koffie samen, maar als je dat niet wilt, is dat ook goed. Laagdrempeligheid staat voorop.”

Wandel je mee elke maandagavond?

De wekelijkse wandelingen vinden plaats op elke maandagavond vanaf 19:00 uur op de Hoornboegse Heide. Aanmelden kan via: https://www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelchallengehilversum/