HomeNieuwsVoorkom vallen. Beweeg!

Voorkom vallen. Beweeg!

Josien van Dam zou bij u in de buurt kunnen wonen. Ze is 73 jaar. Haar man is een paar jaar geleden overleden. Ze zegt: “Vroeger was ik de hele dag bezig. Met het bedrijf van mijn man en vier kinderen was er altijd genoeg te doen. Nu merk ik dat ik een dagje ouder word en dat ik wat minder energie heb. Soms voel ik me wat licht in het hoofd en laatst ging ik bijna onderuit bij het opstaan uit de stoel.”

Mevrouw Van Dam was er niet gerust op en besprak dit met de huisarts. “Die herkende het, want het komt vaker voor bij mensen van mijn leeftijd, zei ze. Maar ze gaf me ook wat praktische adviezen. Als ik nu opsta uit een lage stoel, moet ik – als ik eenmaal overeind ben – even tot tien tellen. Dan heeft mijn lijf de tijd om te wennen aan die nieuwe houding.” Ze lacht er smakelijk om. “Vroeger zei ik altijd tegen mijn kinderen dat ze even tot tien moesten tellen als ze boos op elkaar wilden reageren. Nu ben ik degene die tot tien telt. Maar het helpt!”

Extra rondje met de hond

“De huisarts liet het daar trouwens niet bij. We hebben het ook nog gehad over mijn dagelijkse activiteiten en hoe belangrijk het is om in beweging te blijven. Doordat ik minder energie heb, geef ik sneller toe aan thuis blijven. Lekker blijven zitten. Ik kreeg het advies om juist regelmatig een stuk te wandelen. In een boekje dat ze me daarover meegaf, las ik een gekke suggestie: ‘Loop een extra rondje met de hond. Heeft u geen hond, loop dan mee met iemand die een hond heeft.’ Nou daar moet ik nog even over nadenken. Afgelopen week heb ik een paar keer gekeken naar ‘Nederland in Beweging’ op televisie. Daar doen ze een kwartiertje oefeningen, waaraan je thuis kunt meedoen. Dat lijkt me wel wat voor de winter.

Gezellig en in de buurt

“Ik heb me nu aangemeld voor een cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ bij mij in de buurt. En daarna ga ik verder met gymnastiek voor senioren. Ik wist helemaal niet dat dat bestond, maar een van mijn vriendinnen had een boekje waarin precies staat wat er allemaal in de buurt wordt georganiseerd door de Beweegcoach en anderen. En dat is heel wat. We gaan die cursus samen doen; dat is wel zo gezellig!”

Wilt u ook meer bewegen? Goed plan! Hier vindt u informatie:

 • Beweegactiviteiten voor 60-plussers in gemeente Wijdemeren:
  De 60+ Beweegcoach, Beppie van de Bunt, geeft u kosteloos een vrijblijvend beweegadvies,.
  U kunt tevens bij haar een gratis boekje krijgen met al het 60+ sport- en beweegaanbod van de gemeente. Beppie van de Bunt is te bereiken via: 06-31595847 en b.vandebunt@inovum.nl.
 • Lees verder in de brochure ‘Een goede conditie helpt vallen voorkomen’ van VeiligheidNL
  VeiligheidNL | valpreventie | Brochure Een goede conditie helpt vallen voorkomen.
 • Kijk ook eens op www.voorkomvallenbeweeg.nl voor meer informatie over het regionaal project valpreventie ouderen.
 • Dit najaar kunt u in gemeente Wijdemeren deelnemen aan verschillende valpreventiecursussen, hieronder een overzicht:
   

  1. Zorg voor Bewegen.
  Een uur bewegen in de buitenlucht met aandacht voor conditie, mobiliteit, stabiliteit en kracht. Lopen en oefeningen worden gecombineerd.
  Doelgroep: 50/60 plussers.
  Datum en tijd: Elke dinsdag en donderdag om 10.30-11.30 uur.
  Locatie: Bezoekerscentrum Natuurmonumenten ‘s-Graveland
  Info en aanmelden: Susanne Renkema, s.renkema@planet.nl.

   

  2. Beter in balans en veilig op pad met de rollator.
  Een les om beter in balans te komen en te zijn. Daarbij wordt er uitleg gegeven door Fysio en Ergo therapeuten en is er ruimte voor vragen.
  Doelgroep: 60-plussers.
  Datum en tijd: woensdag 4 oktober om 10.30 uur.
  Locatie: Grand Café Emtinckhof, Eikenlaan 51, Loosdrecht.
  Info en aanmelden: Fysio en Ergo Therapie van Inovum, fysio@inovum.nl, 035-5888492.

   

  3. Lekker bewegen: Valpreventie met elementen uit de Tai Chi.
  Het doel van de cursus is behouden van zelfredzaamheid en valpreventie. Op een leuke en afwisselende manier werken aan het verbeteren van de spierkracht, balans lichaamsbesef en algehele conditie. De cursus bestaat uit actieve oefeningen in kleinere groepjes, in rustiger tempo en meer individuele aandacht. Deze beweeginterventie vormt een onderdeel van een uur in 10 dinsdagochtend bijeenkomsten, waarbij ook vooraf samen koffie of thee wordt gedronken en achteraf samen een (warme) lunch wordt gegeten.
  Doelgroep: Mensen met geheugenproblemen en dementie.
  Datum en tijd: Start dinsdag 10 oktober van 10.30-13.30 uur.
  Locatie: De 3-Luik, Acacialaan 2, Loosdrecht
  Info en aanmelden: Bianca de Graaf-Spierings, oefentherapeut Cesar, InBalans docent (veiligheid.nl), info@oefentherapiecesarloosdrecht.nl, 035-5889061

   

  4. Open sport en spel les met accent op valpreventie.
  Open sport en spel les met accent op valpreventie: door middel van eenvoudige oefeningen deelnemers bewust laten worden wat zijzelf goed of fout doen in de algemene dagelijkse levensverrichtingen.
  Doelgroep: Mobiele Senioren.
  Datum en tijd: dinsdag 24 oktober van 15.00-16.00 uur.
  Locatie: Sporthal Eikenrode, Laan van Eikenrode 49, Loosdrecht
  Info en aanmelden: Riet van Engelen, mc.van.engelen@hetnet.nl, 035-6219353.

   

  5. Valangst, leren valbreken en valtraining.
  Valangst, Leren valbreken, valtraining. Per jaar vallen ongeveer één miljoen mensen van 65 jaar en ouder. In 50.000 gevallen heeft dit een botbreuk, of zelfs ziekenhuisopname tot gevolg. Door zo lang mogelijk fit en actief te blijven en een optimaal evenwicht te behouden, blijft u gezond en mobiel. Mocht u toch onverhoopt komen te vallen, dan is het belangrijk om de val op een juiste manier te kunnen opvangen. Hierdoor wordt de kans op ernstig letsel verminderd. In de valtraining maken we gebruik van een dikke valmat, om de valtechnieken op een veilige manier te kunnen aanleren.
  Doelgroep: Senioren die: 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel, geen aandoening hebben waardoor inspannen niet mogelijk is, geen (ernstige) botontkalking hebben.
  Datum en tijd: Woensdag 4, 11, 18 en 25 oktober van 10.30-11.30 uur. Vrijdag 3, 10, 17 en 24 oktober van 13.30-14.30 uur. Locatie: Fysiotherapie de Eedenburgh, Frederik van Eedenlaan 13E, Hilversum
  Info en aanmelden: Marielle van Dasler, fysio@eedenburgh.nl, 035-6256161.

   

  6. Lekker bewegen: Valreventie met elementen uit de Tai Chi.
  Valpreventie met elementen uit de Tai Chi. Op een leuke manier werken aan het verbeteren van de spierkracht, balans en algehele conditie. De cursus van 10 lessen speelt in op het behouden van de zelfstandigheid en valpreventie. De oefeningen hebben een afwisselend karakter en bestaan uit actieve maar ook ontspannende bewegingen voor het gehele lichaam en delen van het lichaam. Er wordt in groepsverband geoefend met max. 15 deelnemers.
  Doelgroep: De lessen zijn geschikt voor iedereen waarvoor gewone gymnastiek te zwaar is en in het bijzonder geschikt voor mensen die onzeker zijn over hun balans/evenwicht en hun spierkracht en conditie willen verbeteren.
  Datum en tijd: Start maandag 8 januari
  Locatie: De 3-Luik, Acacialaan 2, Loosdrecht
  Info en aanmelden: Bianca de Graaf-Spierings, oefentherapeut Cesar, InBalans docent (veiligheid.nl), info@oefentherapiecesarloosdrecht.nl, 035-5889061.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaand artikel?
Neem dan contact op met Rosanne Hartman van Team Sportservice ’t Gooi via 06-30639754 of rhartman@sportservicehetgooi.nl.