HomeNieuwsVan Land- en Boschzigt naar de wijngaard Hilverbeek

Van Land- en Boschzigt naar de wijngaard Hilverbeek

Als je wandelt zie je meer!

Dat bleek maar weer toen, woensdag 18 januari, Ron Buisman samen met de wandelaars van de Senioren Vereniging (SENVER) in Hilversum ging wandelen. Senver organiseert allerlei activiteiten voor haar leden in Hilversum. Sportief, cultureel en natuurlijk ook gewoon gezellig. 

De wandelgroep startte vanuit Landgoed Land- en Boschzigt en wandelde naar de wijngaard op het Landgoed Hilverbeek. Het mooie weer en het vooruitzicht van een wandeling door de wijngaard trok flink wat belangstelling. Er wandelde in totaal 20 wandelaars mee. 

De wijngaard op Hilverbeek is meestal niet toegankelijk voor wandelaars, maar omdat een wandelaar uit de groep de juiste connecties had ging de poort in de slangenmuur open en stapten de wandelgroep binnen in de wereld van wijn in Hilversum. De wijngaard op Hilverbeek is één van de twee wijngaarden in Hilversum. 

De wereld van de druivenstruik

Rondleider, Joost Heerkens Thijssen, heeft de wandelaars ruim drie kwartier bijgepraat over de wijnbouw in het natte Nederland. Zo vertelde hij dat voor een goede opbrengst de takken van de struik horizontaal moeten worden opgebonden, daar groeien de meeste druiven aan. Dit wordt een legger genoemd. Maar de struik groeit graag omhoog, dat noemen ze snoeien. Dit gebeurd niet één keer, maar eigenlijk een groot deel van het jaar. 

Schimmels, bakpoeder en witte klaver. Land- en Boschzigt is een biologische kwekerij en dat betekent geen bestrijdingsmiddelen. Dit betekent ook dat er schimmels op de druiven kunnen groeien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom wordt er met opgelost bakpoeder gewerkt om de schimmel op afstand te houden. Onder de druivenstruiken is witte klaver uitgezet om onkruid op afstand te houden en stikstof in de zandgrond te brengen. 

Dat smaakt naar meer!

De wandelaars hebben heerlijk gewandeld, gekletst en weten nu alles over het maken van wijn in Hilversum. De wijn van Land en Boschzigt is te koop op het landgoed zelf en bij Il Divino op het Melkpad.

Op naar een volgende thema wandeling! Houdt de nieuwsbrief, de Facebookpagina van Buurtsportcoaches Wandelen en de wandelkalender in de gaten.