HomeNieuwsNieuw gratis lespakket over slaap voor Hilversumse jeugd

Nieuw gratis lespakket over slaap voor Hilversumse jeugd

Internationale Dag van de Slaap vindt jaarlijks plaats op de vrijdag voordat de lente begint. In 2022 is de ‘Internationale Dag van de Slaap’ op vrijdag 18 maart. Op deze dag staan slapen en zaken die met slapen te maken hebben, zoals gezondheid en alertheid, centraal. 

Waarom is slaap zo belangrijk?

Slaap. Een belangrijk onderdeel om optimaal te kunnen functioneren, zeker voor kinderen en jongeren. Vaak wordt slaap echter niet gezien als een nuttige tijdsbesteding, maar eerder als tijdverlies. Toch blijkt uit recente studies dat een verandering op dit gebied gewenst is. Kinderen en jongeren slapen tegenwoordig te weinig en de kwaliteit van de slaap laat ook vaak te wensen over. Energydrinks, mobiele apparatuur en videogames zijn sluipende slaapverwoesters. Dit is niet alleen schadelijk op korte termijn, ook op lange termijn heeft dit negatieve gevolgen voor de gezondheid van jongeren.  

Een goede cognitieve ontwikkeling, een gezond gewicht, een goed humeur. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat een goed slaappatroon met zich meebrengt. Als we aan de slag gaan met kinderen, jongeren, hun ouders en andere betrokkenen, kan dat de verandering brengen die kinderen en jongeren nodig hebben. Met name in gesprek gaan over wat zij nodig hebben én ondersteuning bieden op dit vlak, draagt bijvoorbeeld al bij aan de oplossing van het probleem. Het beperken van smartphone- en tabletgebruik voor het slapengaan, een vaste bedtijd inroepen en een goede slaaphygiëne zijn enkele aanpassingen die weinig moeite kosten en al een wereld van verschil kunnen maken.  

Wat is het slaappakket?

De slaapweek loopt van 14 tot 18 maart. JOGG regisseurs bieden een gratis lespakket van de Slaapweek aan. Met de Slaapweek leren kinderen meer over slaap en gaan zij zelf op onderzoek uit. Kinderen onderzoeken hun eigen slaapgedrag door vier dagen lang een dag- en nachtboek bij te houden.

Er is zowel een lesppaket voor het primair onderwijs als het voorgezet onderwijs beschikbaar:

  • Slaapweek (PO) 
  • Charge your brainzzz (VO)

Aanmelden voor de Slaapweek

Vraag deze vóór 28 februari aan bij JOGG regisseurs Rianne Schaap of Alexandra Ochsendorf.