HomeNieuws“Pétanque is leuk voor iedereen”

“Pétanque is leuk voor iedereen”

Elke dinsdagavond traint Lisette Bosman (23) bij Pétanque club de Gooiers in Hilversum. Sinds september 2017 is ze via vrienden bij de vereniging terecht gekomen en sindsdien is ze vaak op de club te vinden.

Even voorstellen

Lisette is geboren met Spina Bifida (open rug) waardoor ze rolstoelafhankelijk is. Ook heeft ze een licht verstandelijke beperking en ziet ze maar met één oog tegelijk. Dit maakt het lastig voor haar om diepte in te schatten en om mee te doen aan bal- en contactsporten. In haar vrije tijd is ze druk bezig met het bewerken van foto’s en doet ze vrijwilligerswerk, zoals licht administratief werk.

Zoektocht naar een passende sport

Lisette heeft een lange tijd zwemles gevolgd voor mensen met een beperking, daarmee heeft ze haar A, B en C diploma behaald. Na het behalen van haar zwemdiploma’s hield de mogelijkheid helaas op om het 1 op 1 begeleide zwemmen voort te zetten, dus ging Lisette op zoek naar een nieuwe sport. Het was niet makkelijk een passende sport te vinden, niet alleen vanwege haar rolstoel en haar visuele beperking. Maar het is natuurlijk ook belangrijk om op een gezellige, laagdrempelige vereniging terecht te komen. Via vrienden is ze toen bij de pétanque club in Hilversum terecht gekomen en daar gaat ze voorlopig niet meer weg. Naast de reguliere trainingsavonden op dinsdag doet Lisette ook vaak mee met de toernooien die op de club of elders georganiseerd worden. Vaak speelt ze samen met haar vaste pétanque partner, André tijdens het man/vrouw doublette clubtoernooi.

De Gooiers

De verenging in Hilversum telt circa 180 leden is daarmee één van de grootste pétanque clubs in Nederland. Van dinsdag tot en met zondag is er altijd wel wat te beleven op de club van trainingen tot competities. Ook worden er geregeld toernooien en evenementen op de club georganiseerd.

Volgens Lisette maakt dit de club ook extra speciaal omdat er altijd wel wat gaande is en er een gezellige sfeer hangt. Het contact en omgang met de andere leden is een van haar belangrijkste drijfveren om te blijven sporten.

 

Iedereen is erg behulpzaam en altijd bereid om mij nieuwe dingen te leren. Ook is er altijd ruimte voor een geintje.

Vanwege Lisette’s visuele beperking is het voor haar soms lastig in te schatten onder welke hoek je moet gooien. Dan wordt ze geholpen om een goede positie in te nemen voor het gooien van de boule in de juiste richting.

Lisette kan gewoon vanuit haar rolstoel met de officiële regels meespelen. In het sport regelement wordt duidelijk vermeld aan welke regels de spelers in een rolstoel zich moeten houden. Waar de andere spelers met twee voeten in de cirkel moeten staan om de ballen te gooien, moet Lisette met één wiel in de cirkel staan.

Handige vader

Om zoveel mogelijk zelfstandig mee te kunnen spelen heeft haar vader heeft een aantal aanpassingen gemaakt, waaronder aan de rolstoel. Zo heeft hij een rekje voor de ballen aan het stuur gemonteerd, waar precies drie ballen op kunnen liggen. Ook heeft Lisette een opvouwbare stok met een magneetje om de ballen gemakkelijk van de grond op te kunnen pakken. Door middel van deze handige aanpassingen kan Lisette zelfstandig trainen en heeft ze ook minder hulp nodig tijdens de wedstrijden. Benieuwd geworden? Bekijk dan het filmpje hieronder voor de actiebeelden.

Interesse in pétanque of een andere sport?

Heb je interesse om ook eens een keer te kijken of pétanque een geschikte sport voor jou is? Dan kun je op dinsdag- of donderdagmorgen of in het weekend een keer gaan uitproberen. Bij interesse kun je contact opnemen met Alexandra Ochsendorf van Team Sportservice ’t Gooi, ook voor andere sportadviezen kun je terecht bij Team Sportservice.