HomeNieuwsLeerzame en leuke cursus rolstoelvaardigheid en sport

Leerzame en leuke cursus rolstoelvaardigheid en sport

In het voorjaar van 2018 is  door Team Sportservice ’t Gooi een cursus rolstoelvaardigheid en sport georganiseerd voor inwoners uit de regio ’t Gooi. Aan de cursus hebben 8 mensen die in het dagelijks leven gebruik maken van een rolstoel deelgenomen.  De cursus bestond uit vier trainingen rolstoelvaardigheid, een clinic rolstoelhockey en een clinic rolstoelbasketbal.  Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door het coöperatiefonds van de Rabobank Gooi- en Vechtstreek.

KJ-Projects

Docent, ervaringsdeskundige en oud-Paralympiër Kees-Jan van der Klooster heeft de trainingen rolstoelvaardigheid verzorgd .K-J Projects streeft ernaar dat het vanzelfsprekend wordt dat mensen met een (fysieke) beperking deelnemen aan de maatschappij. Dit doen we door mensen met een beperking handvatten te bieden en hen te coachen in hun weg naar een zelfstandiger leven. Daarnaast geven wij de maatschappij inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met een beperking door middel van voorlichting, workshops en presentaties.

Rolstoelvaardigheid en Sport

Tijdens de trainingen rolstoelvaardigheid hebben de deelnemers geleerd hoe ze hun rolstoel in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken. Vaardigheden als draaien, balanceren en het nemen van een drempel zijn geoefend tijdens de trainingen. De eerste drie trainingen waren binnen in een gymzaal. Tijdens de laatste training konden de deelnemers de aangeleerde vaardigheden buiten in de praktijk brengen. De deelnemers lieten zien hoe drempels te nemen, schuine helling af te gaan en een trap af te komen en zelfs de roltrap is uitgeprobeerd.

De deelnemers hebben kennis gemaakt met twee verschillende rolstoelsporten. De clinic rolstoelhockey werd gegeven door de Gooise hockey club uit Bussum. Zij zijn een jaar geleden gestart met rolstoelhockey training en hebben meegedaan met de competitie.

Een week later werd door de Basketbal Experience een rolstoelbasketbal clinic gegeven.  Waarbij de deelnemers verschillende leuke oefeningen en spelletjes gedaan hebben. Uiteraard werd de clinic afgelopen met een partijtje rolstoelbasketbal. Kijk op www.unieksporten.nl voor het aangepast sportaanbod in de regio.