HomeNieuwsIn the spotlight: ‘Borst vooruit!’

In the spotlight: ‘Borst vooruit!’

in the spotlight

Er wordt veel geschreven over sportartikelen. Het hele internet staat vol met informatie over de juiste schoenen, apps, horloges, sokken en wat moet ik eten om gezonder te leven. Er staat echter weinig informatie over een wel heel belangrijke gadget; de sportbh. Saskia Bons, hardlooptrainster bij atletiekvereniging in Hilversum, is erin gedoken en deelt graag haar mening over de zoektocht naar de juiste sportbh.

“Over bh’s kan ik sowieso wel een pagina vullen. Sterker nog, ik hoef ‘bh’ alleen te googelen en de weetjes stromen binnen.

Wist u bijvoorbeeld dat 80% van de vrouwen de verkeerde maat bh draagt?

Tja, dan wil ik daar wel aan toevoegen dat een rondje langs 4 lingeriewinkels 4 verschillende bh-maten oplevert… Dus ‘verkeerd’ is een nogal ruim begrip. En toch is het zo makkelijk: een meetlint net onder je borsten geeft je ondermaat en het verschil met je bovenmaat (meetlint over je borsten) is dan je cupmaat. Het vervelende is alleen dat de maat die je nu hebt gekregen, meestal niet overeenkomt met de maat die in de bh staat. Bovendien geldt dit alleen voor Europa, maar dan weer niet voor Frankrijk. Kijk voor de grap maar even op Wikipedia bij ‘Behamaat’.  

Natuurlijk kan een vrouw er ook voor kiezen om dan maar geen bh te dragen, maar met hardlopen is dat niet erg aangenaam. Dus: we zoeken een sportbh. Gewoon eentje die lekker zit, niet knelt, wel ondersteunt, geen rode streep onder de borsten achterlaat, makkelijk aan en uit te trekken is en ook nog leuk staat.

Betreft dat aan- en uittrekken; een bh zonder sluiting zit lekker comfortabel, heeft geen haakjes die schuren of losgaan. Maar heb je wel eens geprobeerd zo’n ding nat weer uit te trekken over je hoofd? Panische claustrofobie. Maatje groter nemen? Nee, dat mocht dan weer niet.

Zelf draag ik al jaren de ShockAbsorber, bekend van de reclame door Anna Kournikova (“Only the balls should bounce”). Ook dit jaar weer de winnaar in een aantal tests in Nederland. Ook die is niet onfeilbaar: toen wij na de laatste trail zonder om te kleden naar huis terugreden, heeft de combinatie van zout zweet en elastiek een dikke rode brandstreep achtergelaten. Ik weet het; ik had hem dan ook allang moeten weggooien, zoals elke bh van meer dan een jaar oud. Je moet ze minstens net zo vaak vervangen als je hardloopschoenen!  

Natuurlijk gaan wij bij voorkeur naar een echte winkel om wat modelletjes uit te proberen. Het interessante van de sportbh is dat hij te vinden is bij zowel lingerie- als sportwinkels. Het probleem is alleen dat bij de lingeriewinkel niet altijd sporters werken en bij een sportwinkel niet altijd vrouwen werken.

Wie heeft het grootste aanbod, wie kan mij het beste adviseren? Dan toch maar online kijken, bij bol.com. Dan zakt bij mij de moed in de schoenen. Honderden merken, maten, modellen en er is er zelfs eentje voor mannen! Van een tientje voor een flodderig meisjestopje tot 125 euro voor een geavanceerd model dat gefabriceerd is in samenwerking met Nederlandse topsporters. Alle recensies zijn positief, dus die moeten we hebben. Maar… welke maat? Heel vreemd, de maten van de verpakking zijn exact opgegeven in millimeters (136 breed, 61 hoog, 208 lang), maar naar de maten van de bh kan je lang zoeken. De keuze is L of XL…    

Zomaar een wild idee

Zou het niet handig zijn als ik gewoon ergens op internet mijn onder- en bovenmaat en borstvorm kan opgeven? Of dat ik eventueel nog de sport(en) die ik beoefen door kan geven en dat er dan een kant en klaar advies uit komt rollen? Geachte ondernemer die dit leest: u mag dit schitterende idee gratis van mij hebben, ik zie uw winkel graag tegemoet! In de tussentijd sjok ik moedeloos verder met mijn verbleekte ShockAbsorber.    

(O ja, wil je nog verwarder raken over dit onderwerp, kijk dan vooral even naar de Ted Talk van Laura Tempesta, getiteld “You’ll never look at a bra the same way again”)(https://www.ted.com/talks/laura_tempesta_you_ll_never_look_at_a_bra_the_same_way_again)

Liefs,
Saskia