HomeNieuwsHet Volwassenenfonds maakt sport en cultuur voor iedereen toegankelijk

Het Volwassenenfonds maakt sport en cultuur voor iedereen toegankelijk

Sinds 1 januari 2020 is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur actief in Nederland. Het Volwassenenfonds is een initiatief ontstaan uit én met steun van de landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Het fonds maakt sport en cultuur mogelijk voor mensen die leven rond het bestaansminimum, zodat ook zij kunnen profiteren van de bewezen, positieve effecten.

In het model van Bailey worden de positieve effecten van sporten en bewegen uitgelicht aan de hand van zes kernwaarden: fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en financieel. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben geen geld voor sport of een culturele hobby. Om hen te ondersteunen is het Volwassenenfonds Sport & Cultuur in het leven geroepen.

Het Volwassenenfonds is een op zichzelf staande stichting met een eigen bestuur. Het ontzorgt gemeenten en faciliteert bij het inzetten van de gelden voor sport en cultuur richting doelgroepen die financiële drempels ervaren. Het fonds verzorgt de communicatie, werving en volledige financiële afhandeling en werkt daarin samen met provinciale sportorganisaties.

De alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’ geeft landelijke ondersteuning. Deze alliantie bestaat uit: Sportkracht12 (de overkoepelende organisatie van de provinciale sportorganisaties), NOC*NSF, VSG, Ouderenfonds, MEE, het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Life Goals, Uniek Sporten en de John Blankenstein Foundation. Zij voeren gezamenlijk de ambities van het Deelakkoord ‘Inclusief sporten en bewegen’ uit het Nationale Sportakkoord uit.

Rita van Driel (Voorzitter landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’):

De alliantie ’Sporten en bewegen voor iedereen’, verantwoordelijk voor dit onderdeel uit het landelijk sportakkoord, is van mening dat alle Nederlanders recht hebben op sport en creatief bezig zijn. “Ons doel is het wegnemen van belemmeringen en we richten ons daarbij op belangrijke randvoorwoorden voor een inclusieve samenleving; financiële toegankelijkheid, praktische toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid en vindbaarheid. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur hebben we vanuit deze ambitie unaniem omarmd.”

Eerste pilots in Hillegom en Nieuwkoop

In oktober 2019 is er een landelijke enquête uitgezet richting alle gemeenten in Nederland. Meer dan 120 gemeenten gaven aan geïnteresseerd te zijn. Het Volwassenenfonds is succesvol van start gegaan in de gemeenten Hillegom en Nieuwkoop. Voor veel volwassen Hillegommers met een kleine beurs is sport en cultuur mogelijk gemaakt. Het resultaat van twee wethouders die zich destijds hard hebben gemaakt voor dit Volwassenenfonds.

Wethouder participatie Jan van Rijn: “In Hillegom zijn volop mogelijkheden om te genieten van sport en cultuur en wij vinden dat ook inwoners met een laag inkomen, hier gebruik van moeten kunnen maken.

Wethouder sport Fred van Trigt vult aan: “Om dit te realiseren voor de jeugd maakten we al gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. De wens om dit uit te breiden naar een systeem voor volwassenen hadden we al heel lang. Het is heel mooi dat dit er nu is!

Alle gemeenten, intermediairs en potentiële partners worden opgeroepen om aan te haken bij het Volwassenenfonds, zodat iedereen in Nederland binnenkort kan profiteren van de positieve effecten van sport en cultuur. 

Meer informatie?

Neem contact op met Tessa Brouwer via e-mail tbrouwer@teamsportservice.nl of telefoonnummer 030 209 99 99.