HomeNieuwsLukt het jou om dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit te eten?

Lukt het jou om dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit te eten?

Vrijdag 14 oktober was het Nationale Groente- en Fruitdag! En dat tijdens de Dutch Food Week. Dat kan geen toeval zijn. Het eten van groente en fruit is goed voor je gezondheid. Niet alleen op de Nationale Groente- en Fruitdag, maar ELKE DAG!

De richtlijn van de Gezondheidsraad is “Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit“. Het Voedingscentrum beveelt aan om 250 gram groente per dag te eten. Kom jij aan jouw dagelijkse groente en fruit behoeftes? Wij hebben een aantal tips op rijtje gezet.

Tips om je groente en fruit inname te verhogen

 1. TIP: voeg fruit toe aan je schaaltje yoghurt. Alle soorten fruit zijn lekker om toe te voegen aan jouw ontbijt of tussendoortje. Alle kleuren fruit zorgen voor een feestje op je bord! Wist je dat er in fruit ‘snelle’ suikers zitten? Te veel daarvan is niet gezond. Eet daarom max 2 stuks fruit per dag.
 2. TIP: eet bij de lunch een volkoren broodje, cracker of wrap met groente en/of fruit.
  Om je wat inspiratie te geven, een aantal voorbeelden: een broodje met (plantaardige) zuivelspread, veldsla en komkommer. Een cracker met hummus en gegrilde groente. Een cracker met notenpasta en blauwe bessen. Een boterham met avocado, gekookt ei, tomaat en peper.
 3. TIP: Maak bakjes met groente en/of fruit klaar.
  Zodat je tussendoor of tijdens de maaltijd wat extra vitamines kunt ‘snacken’. Denk aan: snoeptomaatjes snack komkommer snack paprika worteltjes.
  Nog een TIP: Lekker met hummus als dip.
 4. TIP: Eet bij iedere warme maaltijd meer groente.
  Heb jij al eens een bloemkool pizzabodem geproefd? Of rijst dat gemaakt is van broccoli? Wist je dat ingevroren groenten net zo gezond zijn als verse groenten? Probeer deze gezondere varianten eens uit en maak er een gewoonte van om een bakje rauwkost op tafel te zetten om te snacken.