HomeNieuwsGezonde les op Jenaplanschool de Wilgetoren

Gezonde les op Jenaplanschool de Wilgetoren

Rianne met leerlingen aan het werk tijdens de gezonde les

Hoeveel suiker zit er in een Mars? Wat zorgt voor een goede nachtrust? Hoe maak je water drinken leuk? Hoe lang mag je computeren versus buitenspelen? Op al deze vragen kregen de leerlingen van Jenaplanschool de Wilgetoren een antwoord tijdens de gezonde les van JOGG-regisseur Rianne Schaap.

Gezonde School

De Jenaplanschool de Wilgetoren is een Gezonde School, en stimuleert een gezonde leefstijl bij alle leerlingen. Om deze reden heeft JOGG-regisseur Rianne Schaap een gezonde les georganiseerd voor de groepen 5 t/m 8. De thema’s gezonde voeding, voldoende bewegen, voldoende slaap en drinkwater kwamen hierbij aanbod.

Gezonde Voeding

Samen met de JOGG-regisseur werd allereerst gekeken naar de Schijf van Vijf. De kinderen leerden welke producten ze beter wel en niet konden eten. Sommige producten mag je bijvoorbeeld iedere dag en andere producten het liefst maar één keer in de week (een uitzondering).

Na een introductie aan de hand van de Schijf van Vijf gingen de leerlingen aan de slag met supermarktfolders. Uit deze folders mochten ze de producten die ze het liefst zouden kiezen en de bewustere keuzes naast elkaar leggen. Op deze manier werden de voedingskeuzes van de kinderen (en ouders) visueel gemaakt. Bij diverse producten werd bewust stilgestaan bij de suikerinhoud. Een AA-Drink bevat bijvoorbeeld maar liefst 11 suikerklontjes!

Voldoende beweging

Verder werd stilgestaan bij het effect van bewegen op een gezonde leefstijl. Veel bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Rianne vertelde de kinderen dat ze dit bijvoorbeeld kunnen doen door buiten te spelen, met de fiets naar school te gaan of actief te bewegen tijdens de gymlessen of bij een sportclub.

Voldoende slaap

Maar hoe kom je aan al die energie? Dit haal je uit je voeding, maar ook door voldoende nachtrust. Dat is ook meteen het laatste onderwerp die tijdens deze gezonde les aan bod kwam. Een goed slaapritme is belangrijk voor een energiek aan de nieuwe dag te beginnen.

Drinkwater

Op Jenaplanschool de Wilgetoren mogen de leerlingen alleen water drinken. Om het drinken van water aantrekkelijker te maken, gingen de leerlingen tot slot aan de slag gegaan met Smaakwater. Door stukjes fruit toe te voegen aan water, krijgt het een lekkerdere smaak. “Dit ga ik thuis vaker maken!”, riep één van de leerlingen enthousiast.

Meer weten?

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl, gastlessen of de Gezonde School? Neem dan voor meer informatie contact op met JOGG-regisseur Rianne Schaap, via rschaap@teamsportservice.nl of 06-29371277.