HomeNieuwsNieuw initiatief; Diabetes in Beweging

Nieuw initiatief; Diabetes in Beweging

Nieuw initiatief in Hilversum richt zich op de leefstijl van inwoners met (pre)diabetes.

In maart 2023 start in Hilversum het initiatief ‘Diabetes in Beweging’. In vijf wandelgroepen van ongeveer 20 personen gaan mensen met (een verhoogde kans op) diabetes 50 weken lang actief aan de slag met gezonder leven. In plaats van periodiek bij de huisarts of praktijkverpleegkundige in gesprek te gaan over hun gezondheid, gaan mensen tijdens groepswandelingen in gesprek over leefstijl. Het doel van het programma is dat de deelnemers zich na 50 weken gezonder voelen en hun gezonde gedrag beter zelf kunnen volhouden. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Bewegen doen we samen

Bijna een jaar lang werken alle deelnemers van de wandelgroepen aan hun gezondheid. Dit doen zij niet alleen. Onder begeleiding van een buurtsportcoach wordt er wekelijks gewandeld. Tijdens het wandelen worden de leefstijlthema’s bewegen, gezonde voeding, ontspanning, slaap en volhouden behandeld. Afhankelijk van het onderwerp sluit een professional uit de zorg bij de wandelgroep aan, waaronder een praktijkverpleegkundige, een diëtist en een leefstijlcoach. De wandeling is het middel om mensen op een laagdrempelige manier meer te laten bewegen.

Beweging is namelijk, zeker voor mensen met diabetes type 2 of mensen die een verhoogde kans hebben om diabetes te krijgen, één van de belangrijkste factoren die eraan bijdraagt dat iemand zich gezond en fit voelt. Wandelen en meer bewegen zorgt ervoor dat de conditie en bloedsuikerwaarden verbeteren en dat mensen daardoor lekkerder in hun vel zitten. Deelnemers krijgen handige tips om het bewegen en gezonder leven vol te houden. Na 30 weken gaat de groep zelfstandig verder, waarbij de deelnemers begeleiding op afstand krijgen. De voorinschrijving voor Diabetes in Beweging in Hilversum is vanaf nu geopend op www.diabetesinbeweging.nl.

Bijzondere samenwerking

Het initiatief is een samenwerking tussen de Bas van de Goor Foundation, de Regionale Huisartsen Organisatie Gooi en Omstreken, de gemeente Hilversum, eerstelijns wijkorganisaties in Hilversum, Zilveren Kruis en Team Sportservice ’t Gooi. Met dit programma en deze unieke samenwerking zetten de huisartsen, gemeente en zorgverzekeraar een eerste stap om de zorg te ontlasten met een afgestemd beweeg- en leefstijlaanbod in de wijk. Door te werken aan een gezondere en actievere leefstijl hebben mensen met diabetes of een verhoogde kans op diabetes uiteindelijk minder zorg nodig.

Het programma sluit hiermee aan bij de landelijke ambitie op preventie en bij ‘Heel Hilversum Wandelt’ uit het lokale Preventieakkoord, waarbij gemeente Hilversum zich inzet om deelname aan wandelactiviteiten te stimuleren en daarmee bij te dragen aan een actieve en gezonde leefstijl voor de inwoners.

Minder belasting van de zorg

Uit onderzoek naar andere interventies van de Bas van de Goor Foundation blijkt dat het wandelen in een groep, op een vast moment en onder professionele begeleiding belangrijke succesfactoren zijn. Door de wandelgroepen voelen mensen zich fitter en energieker, hebben zij minder (diabetes)medicatie nodig, krijgen zij vertrouwen in hun eigen lichaam en leren zij nieuwe mensen kennen. ‘Diabetes in Beweging’ voegt hier nog iets extra’s aan toe, namelijk het delen van leefstijltips door meerdere zorgverleners en het aanleren van vaardigheden om het gezonde gedrag vol te houden.

De effecten op gezondheid

In samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum gaat de Bas van de Goor Foundation onderzoek doen naar de effecten op de gezondheid, de kwaliteit van leven en het zorggebruik van de deelnemers. Ook de kosteneffectiviteit van het programma wordt hierin meegenomen. Het doel is uiteindelijk dat de deelnemers minder zorg nodig hebben omdat ze aan hun gezondheid werken en hierbij minder de huisarts of andere zorg nodig zullen hebben. Zeker als zij dit volhouden.

Meer informatie?

Heb je diabetes type 2 of een verhoogde kans hierop en wil je meedoen? Meer informatie is te vinden op www.diabetesinbeweging.nl.