HomeNieuwsDe kracht van digitale navigatie

De kracht van digitale navigatie

Niet verloren lopen, maar de wereld ontdekken

Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om jezelf van A naar B te kunnen verplaatsen. Simpel gezegd draait het dan om drie vragen:

  1. Waar ben ik?
  2. Waar wil ik naar toe?
  3. Hoe kom ik daar?

De laatste twintig jaar is daar veel in veranderd, want wie kent het 1000 Stratenboek nog of weet wat de Michelinkaart van Frankrijk is. Waarschijnlijk liggen deze allang bij het oud papier en vinden we onze weg met Google Maps of Waze. Maar als we gaan wandelen ontstaat spontaan de roep om een paatjesroute, een knooppuntenroute of om een routebeschrijving in de vorm van ‘100 meter na het witte hekje gaat u bij het berkenbosje schuin linksaf’.  

Een veel gehoord argument is dat het moeilijk is om met een smartphone om te gaan. Kennelijk valt dat toch wel mee, want bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone vol met applicaties die al of niet handig zijn. 

De wandelapp; Komoot

Voor navigeren heb je veel verschillende applicaties. Een voorbeeld die de buurtsportcoaches Wandelen gebruiken is Komoot. Deze app kan gpx bestanden importeren en exporteren en gesproken aanwijzingen geven bij het wandelen. Bovendien kent het kaartmateriaal een zeer hoog detailniveau. Zelfs hele kleine paadjes zijn zichtbaar. 

Wat is GPX?

Heel simpel gezegd; GPX is gewoon een naam voor bestanden waarmee je kunt navigeren. Net zoals tekstbestanden of fotobestanden een aparte naam hebben. Niks meer en niks minder. Het voordeel van GPX is dat het een bestandssoort is die algemeen is voor het uitwisselen van navigatiegegevens. Dat is makkelijk.

  • Leuke wandelroute gevonden?
    Download het GPX-bestand en ga wandelen.
  • Leuke route gewandeld?
    Deel het GPX-bestand in een WhatsAppgroep en iedereen kan hem lopen.
  • Op je vakantiebestemming een wandelroute zoeken?
    Kijk even welke GPX routes beschikbaar zijn.
     

Kortom, met GPX kan je letterlijk alle kanten uit en nog de goede ook!

GPX is de toekomst. Paaltjes- of knooppuntenroutes moeten in het veld onderhouden worden en routebeschrijvingen moeten steeds herschreven en gepubliceerd worden. Dat is duur en veel werk. Dus wat denk je? Juist!