HomeNieuwsDansen met Stance helpt de kwaliteit van leven met Parkinson verbeteren

Dansen met Stance helpt de kwaliteit van leven met Parkinson verbeteren

Sinds kort wordt er bij balletschool Carbiole in Naarden elke maandagochtend een nieuwe groepsles aangeboden met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Door middel van dans kunnen, in het bijzonder mensen met Parkinson, vele voordelen ervaren en weer plezier in bewegen hebben.

De lessen combineren dansbewegingen uit moderne dans, klassiek ballet en improvisatie. De dansers worden uitgedaagd door het inbeeldingsvermogen aan te spreken, hun emoties te uiten in de vorm van metaforen en door het gebruik van muziek. En dit te koppelen aan specifieke aandachtsgebieden zoals balans, flexibiliteit, coördinatie en isolatie. Luisteren naar jezelf, en doen wat je lichaam op dat moment nodig heeft staat centraal. Het is meer dan dans, het is een creatief proces, waar plezier, verbinding en vertrouwen in het eigen lichaam net zo belangrijk zijn als de beweging zelf.

Wat ben ik enthousiast over deze dansles. Ik bemerk een groot verschil voor en na de les bij de dansers. Het is soms een ware transformatie van creatieve ontplooiing, samenwerking en zichtbaar plezier.

Tijdens de les, onder leiding van Stance van den Ende, worden ook mantelzorgers en partners uitgenodigd om tegen een gereduceerd tarief mee te doen. De oefeningen worden zowel zittend als bewegend door de hele ruimte uitgevoerd, ieder op zijn eigen tempo en niveau. Na de dansles blijven de deelnemers altijd nog even wat langer voor een kopje thee of koffie.

Een mooi gedicht geschreven door een van de deelnemers:

“Parkinson Dansles
Wij ouden dansen
voor de spiegel
zodat we kunnen zien
dat we bewegen.
Ranke Stance danst voor
en neemt ons mee
naar de eeuwige jeugd”
(Chris, september 2019)

Meer informatie?
Wil je een proefles volgen of meer informatie over de dansles? Neem contact op met Alexandra Ochsendorf, regio-coördinator Aangepast Sporten in ‘t Gooi, via 06-11421327 of aochsendorf@teamsportservice.nl.