HomeNieuwsBuurtsportcoach Danny aan het woord

Buurtsportcoach Danny aan het woord

Bink Buurtsportcoaches foto zomer 2021

De gemeente Hilversum heeft een interview afgenomen met buurtsportcoach Danny van Bink Buurtsportcoaches. Lees hieronder het hele interview.

Wat valt er te beleven met buursportcoach Danny?

Danny de Heus (35) woont in Hilversum. Hij is buurtsportcoach. Wij vroegen hem: wat is dat, hoe is dat, en wat valt er met jou te beleven? Hieronder lees je zijn verhaal. Ook erg leuk voor kinderen om te lezen!

Danny

“Ik heb de sportopleiding gedaan, een tijdje gymles gegeven en nu werk ik in Hilversum als sportleider, onderwijsassistent én buurtsportcoach. Ik vind het ontzettend leuk om met kinderen te werken. Met een aantal buurtsportcoaches van Bink bieden wij na schooltijd sportieve activiteiten aan. Ook in de zomervakantie gaan we gewoon door. Er is een super leuk zomervakantieprogramma. Ieder Hilversums kind of jongere kan hier gratis aan meedoen.” 

Steeds beter

“Wat we zoal doen en organiseren? Met de kleintjes gaan we rollen, klauteren en klimmen. Met de oudere kinderen doen we tikspelletjes, balspelen, hockey, basketbal of voetbal. Het is zó leuk om die groei te zien: wekenlang houden ze die hockeystick verkeerd vast, en ineens zie je dat het kwartje valt en hebben ze de techniek onder de knie. Dan ben ik supertrots. Ook voor de kinderen moet het toch een fantastisch gevoel zijn om steeds beter te worden in iets?”

Blije kinderen

“Dat is natuurlijk ook waarvoor we het doen. Dat kinderen zich lekker in hun vel voelen. Fysiek, maar zeker ook mentaal. Van bewegen word je gewoon een blijer mens. Je hebt meer energie, bent fitter en vitaler. Alles wat je aan sport doet als je jong bent, betaalt zich terug als je ouder wordt.” 

Jongeren met problemen

“Sport is ook een goed middel om sociaal gedrag te bevorderen. De jongeren in de wijken leren we goed kennen. Ze kunnen heel wat problemen hebben: huiselijk geweld, agressie, stelen, het komt allemaal voor. Als jongeren problemen hebben, weten wij daar vaak van. Ik vind dat mooi aan dit werk: dat je een kind vanaf zijn zesde jaar al kent, en dan op zijn 16e nog steeds graag bij je komt sporten.” 

Samen verantwoordelijk

“Laatst was er een brandje gesticht op het sportveld. Daar baalde ik van. Een paar wisten wie dat had gedaan. Dan spreek ik ze aan op hun ‘eigenaarschap’. Je wilt toch dat je je sámen verantwoordelijk voelt voor de spullen en de sfeer? Uiteindelijk kwamen ze naar me toe om te vertellen wat ze wisten. Voordat de kinderen dit durven te doen, is een vertrouwensband cruciaal. Met deze band kun je jongeren echt bereiken en helpen in hun ontwikkeling.” 

Meiden aan het sporten houden

“Bij de meiden die je helaas vaak dat de zin om te sporten afneemt nadat ze 12 zijn geworden. Ze gaan naar de middelbare school, het uiterlijk gaat een grotere rol spelen. Meiden kunnen in deze fase heel verlegen worden. En juist dán is het belangrijk om er voor ze te zijn. Dan moet je dus iets aanbieden wat ze leuk vinden: kickboksen of dans bijvoorbeeld. Iedereen is tegenwoordig ook dol op TikTokdansjes, dus zin in bewegen hebben ze wel. Voor de meiden bieden we dan aparte activiteiten aan, even zonder het testosteron van de jongens.”

Zomerprogramma 

Deze zomervakantie is er voor kinderen in Hilversum weer veel te beleven met de buurtsportcoaches: peutergym, sport en spel voor basisschoolkinderen, een voetbaltoernooi en nog veel meer. 

Alle activiteiten zijn gratis. Aanmelden is verplicht. Er geldt een minimum en een maximum aantal deelnemers.

Bekijk hier de de flyer met het hele zomerprogramma. Of kijk op de website van Bink Kinderopvang.