HomeNieuwsBasisschoolleerlingen eten met de burgemeester in het raadhuis: ‘Wat is uw favoriete kleding?’

Basisschoolleerlingen eten met de burgemeester in het raadhuis: ‘Wat is uw favoriete kleding?’

Anders dan anders is de raadzaal donderdagochtend gevuld met kinderen van groep 4 van basisschool De Groen van Prinsterer. Zij komen ontbijten met burgemeester Gerhard van den Top. De vragen die de kinderen aan de burgervader stellen, zijn ook niet alledaags.   

Vanaf hun school lopen de 27 kinderen van groep 4 van basisschool De Groen van Prinsterer aan de Dalweg samen met hun juffen en hulpmoeders in tien minuten naar het raadhuis. Netjes in een rij, twee aan twee. Voor het raadhuis worden ze opgewacht door wethouder van sport en onderwijs Karin van Hunnik. Zij geeft aan hoe belangrijk het is om, naast het leren, ook te bewegen. “Of het nu lekker wandelen, rennen, buiten spelen of sporten is, door te bewegen zit je beter in je vel. Voel je je beter”, vertelt Van Hunnik.

Gezond opgroeien

Van bewegen weet JOGG-ambassadeur Nicole Beukers alles. Zij is inmiddels met ‘roeipensioen’, zoals zij het zelf noemt. De oud-topsportster won zilver in de dubbel-vier tijdens de Olympische Spelen, zilver op het EK in 2017 en goud op het WK in Florida. “Als JOGG-ambassadeur zet ik me in om alle kinderen in Nederland de kans te geven om gezond te kunnen opgroeien. Dus ook voldoende te bewegen. De kinderen zijn net vanaf school komen lopen en straks na het ontbijt met de burgemeester lopen ze ook weer terug. Even lekker een frisse neus halen tussendoor.” Om even de energie kwijt te kunnen en daarna weer fris terug de klas in.

Erben Wennemars en JOGG hebben The Daily Mile naar Nederland gehaald. Samen met Wennemars brengt Beukers The Daily Mile naar de scholen. Dat houdt in dat de kinderen en leerkrachten tijdens schooltijd minimaal drie keer in de week buiten een kwartiertje wandelen of rennen, naast de reguliere gymlessen en buitenspelen. “Op een laagdrempelige manier en op hun eigen niveau. Om even de energie kwijt te kunnen en daarna weer fris terug de klas in. 650 scholen zijn hiervoor officieel al aangemeld, in de praktijk blijkt dat veel meer scholen hieraan meedoen”, vertelt Beukers.

‘Raadzaal? Praatzaal!’

In de raadzaal heet burgemeester Van den Top de kinderen welkom. Op de vraag of de kinderen weten waar ze zijn, weten ze allemaal het antwoord wel: het raadhuis. Als Van den Top vertelt dat ze zich in de raadzaal bevinden, roept een van de kinderen: ‘Raadzaal? Praatzaal!’ Op de tafels liggen placemats en staan glazen klaar. Van den Top vertelt de kinderen hoe belangrijk het is om, voordat je naar school gaat, goed en gezond te ontbijten. En dat gaan ze ook doen. Sommige kinderen maken van de gelegenheid gebruik om even snel een handtekening van de burgemeester te scoren. Dan pakken ze naast volkorenbroodjes en plakken kaas, ook ontbijtkoek en jam. Tijdens en na het Burgemeestersontbijt kunnen de kinderen hun van tevoren bedachte vragen aan de burgemeester stellen.

Sommige kinderen hebben zich voor de gelegenheid extra mooi aangekleed: een glitterjurk, een stropdas en strak gekamde haren. Peer (zie de foto hierboven) is zeven jaar en wilde heel graag de burgemeester ontmoeten. Hij heeft geluk: Van den Top komt uitgerekend naast hem zitten. Glunderend vertelt hij hoe hij heet, hoe oud hij is, dat hij later groot wil worden, want hij vindt zichzelf nog wat klein, én dat hij astronaut wil worden. Van den Top luistert aandachtig.

Burgemeesterskettingen

Dan komen de vragen die de kinderen, net als in de ‘echte’ vergaderingen, in de microfoons mogen stellen. Het is even uitvogelen hoe het werkt, maar het zijn snelle leerlingen. Vol geduld en zichtbaar genietend beantwoordt de burgemeester de vragen van de kinderen. Waar bent u geboren? Hoeveel kinderen heeft u? Hoe gaat het met u? Heeft u nog meer burgemeesterskettingen? Ook mogen de kinderen een voor een hun naam door de microfoon zeggen. Op de vraag ‘Wat is uw favoriete kleding?’ antwoordt Van den Top: “Het pak dat ik nu draag, draag ik het vaakst. Dat zit goed hoor. Maar het liefst draag ik mijn zeilpak. Dan ga ik in mijn vrije tijd lekker zeilen in de buitenlucht, gezellig met mijn kinderen.”

© Foto Miché / Bastiaan Miché