HomeNieuwsBijna 200 beweegadviezen tijdens Fitheidstesten in Hilversum

Bijna 200 beweegadviezen tijdens Fitheidstesten in Hilversum

senioren vrouw testonderdeel lenigheid

In november organiseerde wij, in opdracht van de gemeente Hilversum, Fitheidstesten verspreid over de gemeente. Het doel van de test was om inwoners van 50 jaar en ouder kosteloos inzicht te bieden in hun fitheid en de beweegmogelijkheden in de wijk. In totaal namen 199 inwoners van Hilversum deel aan de Fitheidstesten.

Tijdens de Fitheidstest werden diverse oefeningen uitgevoerd, waaronder oefeningen voor hand-oog coördinatie, beenkracht, lenigheid en snelheid. Ook werd de bloeddruk gemeten. Elke deelnemer ontving na afloop van de test een persoonlijk beweegadvies van de buurtsportcoaches van Team Sportservice.

Een nieuw onderdeel dit jaar was de valrisicotest. Aan de hand van de valrisicotest is bij 50 deelnemers een verhoogd valrisico vastgesteld. Deze deelnemers ontvangen een uitnodiging voor  een uitgebreidere analyse in één van de Hilversumse Leefstijlloketten. Daarna bestaat de mogelijkheid voor deelname aan een valpreventieve interventie, zoals bijvoorbeeld een cursus In Balans, begin volgend jaar.

Positieve reacties

“Het voelt als een APK-keuring, we weten nu hoe het gesteld is met onze fitheid en waar we aan kunnen werken”, was een reactie van een echtpaar tijdens de Fitheidstest in wijkcentrum St. Joseph. Inwoners waren enthousiast over het inzicht dat ze kregen op de verschillende aspecten van hun gezondheid. “Ontzettend leuk om de test te doen. Je krijgt echt een beeld van je sterke en zwakke punten.

De buurtsportcoaches van Team Sportservice hielpen deze inwoners ter plekke met het vinden van een sport- of beweegactiviteit, passend bij de persoonlijke wensen en mogelijkheden. ”De adviseurs dachten heel goed mee met wat ik wel en niet kan en welke beweeggroep geschikt voor mij is”, aldus een deelnemer in wijkcentrum St. Joseph op zaterdag 11 november.

Het belang van de fitheidstesten

Uit onderzoek blijkt dat met het ouder worden het op peil houden van fitheid en gezondheid steeds belangrijker wordt. Het helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten en ter preventie van vallen. Ook kan sport en bewegen psychische klachten verlichten, heeft het een positief effect op dementie en kan het eenzaamheid tegengaan.

In 2024 wordt een nieuwe serie Fitheidstesten georganiseerd in Hilversum. Houd de website van Team Sportservice ’t Gooi, jouw.teamsportservice.nl/gooi/fittesten-hilversum, in de gaten voor meer informatie of neem contact met ons op.