HomeNieuwsViering 25-jarig bestaan Aangepast Sporten in ’t Gooi

Viering 25-jarig bestaan Aangepast Sporten in ’t Gooi

Het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten in het Gooi bestaat inmiddels 25 jaar en dat geeft reden voor een feestje. Op 13 januari 2020 vond de bijeenkomst Uniek Sporten in Huizen plaats. Met als doel het sporten met een beperking onder de aandacht te brengen en het 25-jarige samenwerkingsverband te vieren. Op diverse manieren werden de aanwezige buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers en sportaanbieders geïnformeerd en geïnspireerd over het landelijke- en regionale aanbod.

Regionale samenwerking

Het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten (SAS) in de regio ‘t Gooi staat al 25 jaar voor een regionale samenwerking om het sportaanbod voor mensen met een beperking te optimaliseren en stimuleren. Het SAS wordt uitgevoerd door Team Sportservice en bestaat uit de deelnemende gemeenten Huizen, Hilversum, Wijdemeren, Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Weesp en sinds dit jaar doet ook de gemeente Laren weer mee.

De afgelopen 25 jaar zette de regiocoördinator Aangepast Sporten zich in om de sportdeelname onder mensen met een beperking te verhogen. Dit is succesvol gebleken; het aangepast sportaanbod is gegroeid naar ruim 121 activiteiten.

“De sportparticipatie van mensen met een beperking loopt helaas nog steeds achter ten opzichte van mensen zonder een beperking. Het is heel belangrijk dat verschillende partijen zich inzetten voor een inclusief beleid en het creëren voldoende sportaanbod binnen de regio”, legt regiocoördinator Alexandra Ochsendorf uit.

Uniek Sporten

Nike Boor, directeur Fonds Gehandicapten sport, opende de dag met een presentatie over het landelijke platform Uniek Sporten en de meest recente ontwikkelingen. ’s Middags werd de algemene kennis over de doelgroep in Nederland getest via een aantal quizvragen door regiocoördinator Alexandra Ochsendorf. Daarna volgde een update over het bestaande aanbod in de regio ‘t Gooi. Later die dag zijn de deelnemers zelf ook nog in beweging gekomen. Tijdens de clinic goalball konden zij ervaren hoe het is om te sporten met een visuele beperking.

 

De dag werd afgesloten met een presentatie over Wij Buurtsportcoaches door ambassadrice Lisette van Dee. Wij Buurtsportcoaches is het landelijke netwerk voor alle sport- en beweegprofessionals die onder de Brede Regeling Combinatiefuncties vallen. Het netwerk is voor en door Buurtsportcoaches opgezet en was voor de meeste aanwezigen een eerste kennismaking.

Klik hier om alle foto’s van de bijeenkomst te bekijken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, bijvoorbeeld over het aangepast sporten in de regio of over de rol van de regiocoördinator Aangepast Sporten? Neem dan contact op met Alexandra Ochsendorf via 06-11421327 of aochsendorf@teamsportservice.nl.