HomeNieuwsZwerfafval-challenge in Stede Broec hoopt op veel deelnemers

Zwerfafval-challenge in Stede Broec hoopt op veel deelnemers

“Kunnen we niet eens iets aan het zwerfaval doen in de gemeente?” Zo benaderde Bart de Haas van Team Sportservice de jongerenwerkers van Ons Stede Broec. “We zien om ons heen allerlei soortgelijke leuke initiatieven, dus dat moeten wij toch ook kunnen?” En zo was het idee geboren. Team Sportservice en Ons Stede Broec slaan de handen ineen om het zwerfafval in de gemeente op te ruimen. We kunnen dat uiteraard niet alleen, dus doen we via deze weg een oproep aan alle inwoners van Stede Broec om te helpen.

“De datum om dit te doen is op 6 februari en bij noodweer verplaatsen we het een week,” vertelt Frank Musman namens Ons Stede Broec. “Afval is al jaren een doorn in het oog van velen maar er wordt vaak niets aan gedaan. Op deze manier hopen we het bewustzijn rondom zwerfafval te vergroten. Bovendien is het een leuke manier om je tijd nuttig te besteden.”

Samenwerken en mooie prijzen

“Om het speuren naar afval leuk te maken delen we bij de start scoreformulieren uit. Op deze scoreformulieren staan verschillende vormen van veelvoorkomend zwerfafval. Denk bijvoorbeeld aan blikjes, snoeppapiertjes, peuken en mondkapjes. Elk item is vervolgens punten waard. Voor de kinderen is het leuk om dit bij te houden, om ze zo extra bewust te maken van de gevolgen van het ‘zomaar’ weggooien van afval. Voor de ouders is er uiteraard ook iets te winnen. We hebben Partycentrum Happy Days bereid gevonden om een prijs beschikbaar te stellen. Wie de leukste/grappigste/origineelste afvalfoto aan mij stuurt, wint een uur lang gratis bowlen. Uiteraard kijken we ook naar de hoeveelheid afval die iemand verzamelt,” vertelt Bart. Ook Sportcentrum Stede Broec doet mee aan de actie. Bart vertelt verder: “Zij helpen ons met het werven van deelnemers en stellen reflecterende hesjes beschikbaar. Zo gaat iedereen herkenbaar en veilig op pad.”

Aanmelden

Nu we in lockdown zitten houden veel mensen tijd over. We hopen dan ook dat veel mensen zich aanmelden. Uiteraard houdt de organisatie rekening met de geldende corona-maatregelen. Inschrijven kan via een website, iedereen kan een tijdsblok kiezen. In dit blok kunnen de deelnemers een prikstok, handschoenen, hesje en vuilniszak ophalen op 5 aangewezen locaties, te weten: J.C. Inventas, ’t Stadsplein, De Wurf, de Gideonschool en De Uilenburcht. De deelnemers krijgen een richtlijn mee voor het gebied wat ze mogen opruimen, maar mogen zelf weten hoe lang ze er over doen, hoe ver ze lopen en hoeveel afval ze oprapen. Alléén, met z’n tweeën of met het hele gezin maakt niet uit, zolang iedereen zich maar aan de geldende coronaregels houdt. Het afval kan vervolgens op de startlocaties ook weer ingeleverd worden.

Aanmelden kan via www.noordhollandactief.nl. Vervolgens klik je op ‘inschrijven activiteit’ en vul je je woonplaats in. Daarna zoek je op ‘zwerfafval’ en kies je een uitgiftepunt en tijdsblok. Spullen ophalen kan tussen 9:00 en 15:00 (in blokken van 10 minuten) en afval inleveren kan tot uiterlijk 17:00 uur. De foto’s kunnen verstuurd worden naar Bart. E-mailadres: bdehaas@teamsportservice.nl