HomeNieuwsTerugblik Westfries Sportcongres 2018!

Terugblik Westfries Sportcongres 2018!

Het Westfries Sportcongres van zaterdag 24 november was een interessante middag waar zo’n 70 sportbestuurders bijeengekomen waren om te discussiëren over het zijn en blijven van een vitale sportvereniging. De locatie was IJsbaan de Westfries, voorafgaand aan de schaatsmarathon, wat door velen positief ontvangen is.

Uit het plenaire gedeelte kwam naar voren dat samenwerking een grote meerwaarde kan bieden. Gemeenten onderling, gemeente met verenigingen, verenigingen samen dan wel binnen een kern of binnen één tak van sport of zelfs met maatschappelijke organisaties. Er komt veel op verenigingen af. Soms hebben verenigingen ondersteuning nodig bij het vitaal worden en/of blijven, of hebben verenigingen bredere ambities richting de ‘openclub’ gedachte. Indien er ondersteuning nodig is, kan de vereniging zelf bepalen op welke manier deze geboden gaat worden en is het noodzakelijk om hier een passende expert bij te zoeken.

Workshops
Iedereen kwam flink los tijdens de workshopronde wat tot veel rumoer leidde maar ook tot innovatieve ideeën. Op het iets frisse maar wel rustige balustrade heeft Auke Abbekerk van het Vrijwilligerspunt zijn inzichten over het opstellen van een actieplan en het gebruik van meerdere financieringsbronnen gedeeld en hierbij de verenigingen uitgedaagd om hun actieplannen op de mail te zetten. Inmiddels zijn er al twee verenigingen die hun eigen actieplan met hem gaan delen.

Bij het thema organisatiekracht werd er onder leiding van Lars Cornelissen van NOC*NSF gediscussieerd over hoe ziet de organisatiestructuur van een vitale vereniging er nou uit? Waar sta je nu en waar zou je met je vereniging naar toe willen? We zijn met elkaar in gesprek gegaan over de code voor een goed sportbestuur, waar moet een bestuur sowieso aan voldoen. Tip van Lars: voer dit gesprek nou ook eens op de club.

Bij leden behouden en werven werd iedereen getriggerd tot het inspelen op de veranderende omgeving. Daarna zijn de deelnemers actief aan de slag gegaan met een aanbod creëren. ‘Raar lid worden’ ‘Sportaanbod met scholen opzetten’  en ‘Hondenopvang realiseren’ zijn een aantal van die creatieve ideeën. Nu is het aan de besturen om actiepunten te noteren om deze ideeën vorm te geven. Heb je hulp nodig om dit te realiseren geef dit aan bij je lokale buurtsportcoach! Ben je zover dat je aan de slag wilt met een maatschappelijk project kun je deze indienen bij de Rabobank.

Westfriese Sportverkiezingen
Chris Wobben heeft tijdens het congres iedereen uitgenodigd voor het 25-jarig jubileum van de Westfriese Sportverkiezingen op zondag 13 januari 2019! Wie zijn de beste sporters uit West-Friesland? Dat zie je deze middag tijdens de zilveren jubileumeditie van het jaarlijkse sportgala. De Westfriese Sportverkiezingen is een spetterende show voor alle sportliefhebbers, fans, vrienden en familie in Schouwburg Het Park.

U kunt genieten van daverende acts van lokale verenigingen én er komt een prominente Nederlandse topsporter die zijn of haar verhaal vertelt. Maar het belangrijkste is natuurlijk de bekendmaking van de beste sportman, sportvrouw, aangepast sporter, sporttalent, sportploeg en sportcoach van het jaar!

Bestel hier je kaartjes!