HomeNieuwsSportakkoord helpt bij de financiering van maatschappelijke projecten gericht op bewegen

Sportakkoord helpt bij de financiering van maatschappelijke projecten gericht op bewegen

Vanuit het Sportakkoord Stede Broec worden initiatieven ondersteund (financieel en/of met kennis) die gericht zijn op het laten bewegen van de inwoners. Eén van de projecten die in Stede Broec ingediend werd was het F.I.T.- project. Een samenwerking tussen de Seniorenraad Stede Broec, een leefstijlcoach, een personal trainer en Team Sportservice maar waarbij ook lokale sportaanbieders betrokken waren.

Inhoud project

Mensen die minder makkelijk richting een sport gaan werden verleid om mee te doen aan het sport- en leefstijlproject van acht weken. Twintig mensen hebben het traject gevolgd. De kracht zat in de beweeglessen die op persoonlijk niveau aangeboden werden in combinatie met voorlichting op het gebied van gezonde leefstijl. Deze combinatie zorgde ervoor dat de deelnemers acht weken lang met veel plezier naar de lessen toegingen en ook weer vol energie (wel wat vermoeide spieren) naar huis gingen.

Na 4 lessen werd geïnventariseerd in welke vorm er behoefte was om na het traject door te gaan met sporten. Hiervoor werden alle verenigingen met seniorenaanbod onder de aandacht gebracht en konden de deelnemers een keuze maken. De sportaanbieders zijn vervolgens benaderd en hebben de deelnemers een persoonlijke kennismakingsles aangeboden. Van hieruit is een aantal mensen uiteindelijk lid geworden van de sportaanbieders!

De draad weer oppakken

Ria Smit (deelneemster en betrokken bij de Seniorenraad) was laaiend enthousiast over het project: Door problemen met mijn gezondheid ben ik zo’n twee jaar terug gestopt met sporten. Om de stap te gaan zetten om weer te gaan sporten werd door de tijd een steeds grotere stap. Toen kreeg ik informatie over het Sportakkoord onder ogen en zag daarin een kans. Het was een te gekke ervaring om de draad weer op te pakken. Na een aantal weken kon ik zowaar weer een rondje joggen. Dat gaf een heerlijk gevoel! Maar ook het deel over een gezonde leefstijl heeft mij ook veel geleerd. Zo ben ik kritischer op wat ik koop want ik lees de etiketten. De voorlichting samen met training hebben een fijne uitwerking. Ik voel mij fitter en leef bewuster!’

Ook de buurtsportcoach van Team Sportservice juicht dit soort initiatieven toe. ‘Mensen duurzaam aan het sporten krijgen is iets waar wij voor staan. Zeker mensen die een (fysieke) beperking ervaren helpen om de beweegdrempel te verlagen is mooi. Dat zij dan nog lid worden van een vereniging is helemaal de kers op de taart’.

Initiatieven

Vanuit het Sportakkoord Stede Broec is er nog budget om initiatieven op het gebied van bewegen te ondersteunen. Sportclubs, scholen, zorg- en welzijnsorganisaties en andere beweegaanbieders kunnen hiervan gebruik maken. De deadline voor het indienen van een initiatief is 14 augustus. Voor het subsidieformulier of andere vragen kunt u mailen naar: sportakkoordstedebroec@gmail.com