HomeNieuwsSport verantwoord, voorkom blessures!

Sport verantwoord, voorkom blessures!

Sporten is leuk en gezond! Meestal… want een blessure kan veel leed veroorzaken. Helaas zijn niet alle blessures te voorkomen. Wel is de kans op een blessure te verkleinen door verantwoord te sporten. Sportservice West-Friesland vindt het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren over ‘verantwoord sporten’. Dit doen zij door het aanbieden van meerdere thema-avonden in samenwerking met Sportgeneeskunde Nederland, waar Sportzorg een onderdeel van is.

SportzorgSinds 2010 werken Sportservice West-Friesland en Sportgeneeskunde Nederland samen om blessureleed te voorkomen. Middels vier thema-avonden willen zij trainers, begeleiders en bestuursleden van sportverenigingen informeren over verschillende aspecten van ‘verantwoord sporten’. Inmiddels hebben al twee avonden plaatsgevonden. Tijdens de eerste bijeenkomst is uitleg gegeven over Sportzorg; het startpunt op het web, als u meer wilt weten over verantwoord sporten en gezond bewegen. Verder zijn de deelnemers ondermeer geïnformeerd over waar ze terecht kunnen met vragen en hoe zij hun leden kunnen informeren om de kans op blessures te verminderen en het plezier in bewegen te vergroten.

BlessurepreventieTijdens de tweede bijeenkomst was aandacht voor blessurepreventie. Jaarlijks lopen drieënhalf miljoen sporters (30%) een blessure op en de helft daarvan moet daarvoor medisch behandeld worden. Van deze geblesseerde sporters stopt tien procent zelfs helemaal met sporten. Met goede begeleiding en instructie heeft de sporter een grotere kans op goed herstel en een kleinere kans dat de blessure terugkomt. Trainers, coaches en sporters hebben vaak niet alle informatie en kennis omtrent deze zaken in huis. Tijdens de tweede thema-avond zijn hiervoor diverse handvatten aangereikt, zodat in de praktijk zo goed en snel mogelijk gehandeld kan worden.

Thema-avonden in maartIn maart staan nog twee thema-avonden van deze reeks op het programma. De eerstvolgende thema-avond, gepland op 1 maart 2011, gaat in op hoe te handelen na een (ernstige) blessure. Het herstel van een blessure begint namelijk al op het moment dat eerste hulp geboden wordt. Tijdens deze avond wordt ingegaan op Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen (EHBSO) en het gebruik van een AED-apparaat (Externe Automatische Defibrilator).

Regelmatig bewegen geeft mensen een tevreden gevoel. Dat geldt voor mensen met een drukke baan, voor scholieren, maar ook zeker voor mensen met een beperking of een specifieke aandoening. Goede begeleiding is sowieso belangrijk bij het bewegen, maar zeker bij senioren met een specifieke aandoening. Tijdens de vierde thema-avond, gepland op 15 maart 2011, willen Sportzorg en Sportservice West-Friesland informeren over specifieke aandoeningen bij senioren. Tijdens deze avond wordt ingegaan op verschillende vragen, zoals ’waar moet u op als begeleider op letten?’ en ‘wat zijn geschikte activiteiten?’.Aan het eind van de bijeenkomsten heeft u (weer) de nodige informatie en handvatten ontvangen om een bijdrage te leveren aan gezond en verantwoord sporten.

VerenigingsadviseringDeze thema-avonden zijn onderdeel van het programma verenigingsadvisering van Sportservice West-Friesland in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik (kern Andijk en Wervershoof) en Opmeer. Sportservice West-Friesland kan de verenigingen uit deze gemeenten ondersteuning bieden op diverse gebieden. Het team van verenigingsadviseurs staat klaar om te helpen bij het oplossen van bestuurlijke en organisatorische problemen. De verenigingsadviseurs gaan altijd uit van de bestaande situatie en werken samen met de vereniging aan een plan van aanpak. De vereniging zelf bepaalt de inhoud van deze plannen, de verenigingsadviseur heeft vooral de rol van procesbegeleider.

Meer informatieVoor meer informatie over bovenstaande thema-avonden of het programma verenigingsadvisering kunt u contact opnemen met Sportservice West-Friesland, Nanda Timmerman, tel: 0229- 29 77 05, mail.